Regionalna kancelarija za saradnju sa mladima (RYCO) potpisala je ugovor sa Nezavisnim udruženjem novinara Vojvodine, Mrežom za politike prema drogama u jugoistočnoj Evropi, Crvenim krstom Vojvodine i Helsinškim odborom za ljudska prava u Srbiji. Ceremonija potpisivanja održana je u prostorijama Kuće ljudskih prava u Beogradu, a korisnici će se u narednom periodu baviti aktivnostima na poboljšanju položaju mladih u društvu.

Obraćajući se prisutnima, Pol Anri Prese, šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske unije u Srbiji istakao je važnost saradnje EU i RYCO kancelarije, za doprinos povezivanju i integraciji mladih u regionu, promociji mira i povezanosti među mladima. “Veoma smo zadovoljni što smo sa Vladom Republike Srbije, RYCOom, Vladama zemalja regiona, civilnim društvom- svi aktivirali mreže da bismo pomogli mladima da napreduju i ostvare svoje pune potencijale”, istakao je Prese.

Na konurs je stiglo preko 120 projekata koji su udružili preko 400 organizacija iz regiona. Nagrađeni projekti se bave prevencijom nasilja, medijskom pismenošću, povezivanjem i razumevanjem mladih u regionu, zdravljem.

Za EU su razvoj i integracija mladih jedan od prioriteta. Unija je nedavno pokrenula Inicijativu za podršku zapošljivosti mladih, vrednu preko 22 milijarde eura, sa ciljem da pomogne mladima da nađu svoje mesto na tržištu rada”, naglasio je Prese.

Marija Bulat, šefica lokalne kancelarije RYCO u Srbiji istakla je važnost podrške koju Evropska unija pruža Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih na Zapadnom Balkanu od samog osnivanja, 2016. godine.

Marko Kostić, Omladisnki predstavnik Srbije u Upravnom odboru RYCO-a, kaže da su aktivnosti Kancelarije sve obimnije i vidljivije.

Evropska komisija je izdvojila preko 300.000 eura, što u trenutku globalne pandemije stvarno nije malo. Zato mi je drago što su prepoznali važnost ove inicijative da se mladi u region što više povezuju. Ja sam siguran da ćemo mi narednih godina imati još više sredstava i da je ovo samo početak. I da će RYCO narednih godina biti jedan brend celog regiona”, kaže Kostić.

Nagrađeni projekti okupiće mlade iz regiona u dinamičnim aktivnostima koje će poboljšati saradnju i međusobno razumevanje. Projekti podržani u okviru poziva realizuju se od februara do oktobra 2021. godine, podstičući pomirenje i regionalnu saradnju mladih, kao i jačanje kapaciteta civilnog društva da se prilagodi okruženju COVID-19. Tokom realizacije ovog poziva, inovativni projekti će mladima u regionu pružiti nove prostore za dijalog i angažovanje.

Ponosni smo što su udruženjima iz Srbije odobrena značajna finansijska sredstva za projekte, jer to svedoči o kvalitetu ideja i rada naših udruženja”, istakao je Uroš Pribićević, pomoćnik ministra omladine i sporta, i naglasio da Ministarstvo omladine i sporta planira nastavak zajedničke saradnje sa Evropskom unijom za dobrobit omladine u regionu.

EU će u narednih nekoliko godina imati puno inicijativa usmerenih ka prioritetu unapređenja položaja mladih. Ove inicijative će biti dostupne mladima iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana. Između ostalih, Erasmus+ će nastaviti da podržava obrazovanje i mobilnost mladih. Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan, usvojen prošlog septembra predviđa pokretanje inicijative za podršku mladima”, zaključio je Prese.

Odabrani projekti u Srbiji stvoriće partnerstva sa organizacijama u regionu koje će obezbediti saradnju mladih u oblastima rešavanja sukoba, suočavanja sa prošlošću, osnaživanja i razvoja mladih.

Evropska unija je uložila znatne napore da podrži razmenu mladih u regionu. Omladinske organizacije i škole sa zapadnog Balkana blisko sarađuju omogućavajući mobilnost i interkulturalno učenje u regionu. Pored toga, mladi iz regiona Zapadnog Balkana su učestvovali u različitim vodećim inicijativam i programima EU kao što su Erasmus + ili Prekogranična saradnja, kao i od drugih finansijskih instrumenata EU čiji je cilj podsticanje saradnje i razmene mladih.

Države i lokalne samouprave zemalja Zapadnog Balkana, škole i organizacije civilnog društva sarađivale su na brojnim inicijativama vezanim za ljudska prava, izgradnju mira, rešavanje sukoba, održivi razvoj, razmenu mladih.

Kancelarija za regionalnu saradnju sa mladima (RYCO) je međuvladina organizacija koju su osnovale vlade zapadnog Balkana s ciljem promocije duha pomirenja i saradnje između mladih u regionu kroz programe razmene mladih.

Sporazum o uspostavljanju RYCO potpisali su premijeri tokom Samita zapadnog Balkana održanog u Parizu 4. jula 2016. godine.

Od svog osnivanja, RYCO je podržao preko 100 projekata sa preko 2.500.000 evra. Do sada je više od 5000 mladih ljudi učestvovalo u ovim projektima koje su realizovale 326 organizacija civilnog društva i srednjih škola iz regiona.

Za dodatne informacije, molimo posetite www.RYCOwb.org