Najbolji mladi strip crtači koji su učestvovali u radionicama „EU strip – nacrtaj svoju priču“ nagrađeni su za radove, koje su izdvojili kreativnost i kvalitet crteža.

Deca uzrasta od 6 do 13 godina imala su u poslednjih nekoliko meseci priliku da nauče da crtaju strip u tri ciklusa u okviru radionica koje je vodio Nikola Dragaš, karikaturista i ilustrator. Oko šezdesetoro dece pohađalo je ove radionice u sva tri ciklusa, sa voljom i željom da nauče da kroz kreativnost i strip pokažu kako doživljaju svet u kom žive.

Tročlani žiri u sastavu Nikola Dragaš, karikaturista i ilustrator, Nada Serafimović, akademski slikar i ilustrator, i Daliborka Nikolić iz EU info mreže, odabrao je tri pobednička rada:

1. mesto Sara Obradović (13) za crtanje životinje-heroja (lik životinje)

2. mesto Bili Kovačević (6) za crtanje Fride Kalo kao heroja stripa (lik osobe)

3. mesto Kosta Pikulić (6) za crtanje Čarlija Čaplina kao strip heroja (lik osobe)

Najbolji radovi nagrađeni su vaučerima za slikarski materijal. Pobednički strip nagrađen je vaučerom za kupovinu slikarskog materijala u vrednosti od 300 evra, drugo nagrađeni strip osvojio je vaučer u vrednosti od 200 evra, dok je vaučer u vrednosti od 100 evra dodeljen za treću nagradu.

U prvom ciklusu radionica na temu francuske hrane, strip junaci su bili sir, šunka i grožđe koji su putovali Srbijom i doživljavali razne avanture, poput susretanja sa herojima iz stvarnog života koji su predstavljali srpsku kuhinju u stripovima.

U drugom ciklusu deca su crtala istorijske ličnosti kao što su, Nikola Tesla, Napoleon, Mihajlo Pupin, Marija Kiri, Jovanka Orleanka, Milena Pavlović Barili, Mocart, itd. Ovi veliki ljudi postali su još veći i jači sa raznim moćima u dečjim stripovima.

U trećem ciklusu, deca su crtala susret životinja koje žive na tlu Francuske, kao što su galski petao, rakun pas i tvor, sa životinjama koje žive u Srbiji, njihove avanture i na koji način su pomagali jedni drugima u teškim situacijama.

Pre svakog zadatka, deca su učila kako da kreiraju glavnog junaka, kako da konstruišu scenario i priču prilagode okvirima stripa, kako da nacrtaju balone sa tekstom, kako da obojestrip, i sl. Osim nekoliko pravila u crtanu stripa kojih su deca morala da se pridržavaju, u radovima preovladava dečja spontanost, inovativnost i mašta.

Svi radovi nastali u okviru radionice „EU strip – nacrtaj svoju priču“ biće izloženi do septembra u EU info centru u Kralja Milana 7 u Beogradu. Posetite nas i pogledajte stripove naših najmlađih umetnika!

Pogledajte prilog Brainz televizije sa dodele nagrada