Evropa je naša kuća. U njoj oduvek živimo zajedno, delimo zajedničku istoriju, putujemo istim putevima i plovimo istim rekama. Kulture nas povezuju, a pokreće nas želja za boljim životom. Zajedno, ujedinjeni u različitosti, sve možemo bolje.

Svakog 9. maja slavi se Evropa – zajednička postignuća, vizije i vrednosti koje vode i ujedinjuju evropske narode. Postavljaju se i ciljevi za održiviju, uspešniju, prospertiteniju budućnost.

Proslavu Dana Evrope 2024. godine obeležava slogan “Evropa je naša kuća”, a u okviru kampanje koja će trajati od kraja aprila do sredine juna.

U kampanji učestvuje više od 20 ambasadorki i ambasadora zemalja članica Evropske unije u Srbiji, koji zajedno sa građankama i građanima Srbije šalju poruku da je Evropa naša zajednička kuća.

„Srbija pripada našoj, evropskoj porodici, živimo pod istim krovom i snažno je podržavamo u nameri da postane članica jer uvek smo bolji zajedno. Okupljeni smo na temeljima zajedničke istorije i nasleđa. Naše vrednosti su naši stubovi, a naš krov je želja da živimo u miru i prosperitetu. Evropa je naš dom, naša kuća, o kojoj uvek treba da brinemo i da je štitimo. Moramo stalno raditi da bude što bolja“, kaže ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

Srbija pripada toj porodici, saglasni su u Evropskoj uniji, i sa drugim evropskim narodima živi pod istim zvezdanim krovom. Bolji smo zajedno!

Centralna proslava Dana Evrope u Beogradu biće organizovana 10. maja. Tim povodom biće održan koncert “Pod zvezdanim krovom” na Savskoj promenadi na Gornjem Kalemegdanu. Nastupa džez orkestar Big Band RTS, a sa njima i Vasil Hadžimanov, Bojana Stamenov, Zoe Kida i Marko Luis, koji će izvoditi jedinstven program koji se ne propušta.

Koncert “Pod zvezdanim krovom” povodom Dana Evrope počinje u 20.30 časova i besplatan je za sve posetioce.

Osim koncerta u Beogradu, Dan Evrope biće proslavljen i u drugim gradovima u Srbiji.

U Novom Sadu, Evropska unija će biti glavni partner Sajma poljoprivrede, sa posebnim paviljonom na kom će biti predstavljena podrška koju EU nudi poljoprivredi u Srbiji, kao i mogućnosti za poljoprivrednike. Svoje štandove imaće i zemlje članice Evorpske unije, gde će predstaviti neke od najznačajnijih poljoprivrednih proizvoda iz svojih zemalja. U periodu od 18. do 23. maja u Hali 1 Novosadskog sajma posetioce očekuje bogat program i inspirativni razgovori, a biće u prilici i da degustiraju brojne proizvode iz zemalja Evropske unije.

Evropska unija organizovaće seriju razgovora sa mladima iz akademske zajednice o tome koji su ciljevi za Srbiju, gde vide zemlju u razvoju inovativnih tehnologija, ali i širenju kreativnih ideja. U Nišu, Subotici, Kragujevcu, Užicu i Novom Pazaru razgovaraće se o Planu rasta, digitalizaciji i inovacijama, cirkularnoj ekonomiji, kulturnom nasleđu, ali i o kreativnim industrijama koje Srbiju stavljaju na evropsku kulturnu mapu.

Dan Evrope proslavlja se u čitavoj Evropi, a Beograd će biti jedan od gradova koji se seća Šumanove deklaracije, koja je pokrenula evropsku ideju o zajedništvu i jedinstvu kontineta.

To je jedan od najznačajnijih praznika Evropske unije, a slavi se mir, jedinstvo i težnja da rat između evropskih naroda bude nezamisliv. Evropljane spaja želja za boljim životom i prosperitetnom zajedničkom budućnošću.