Plovdiv u Bugarskoj i Matera u Italiji 1. januara 2019. preuzimaju titulu evropskih prestonica kulture na godinu dana.

Kulturni programi Plovdiva i Matere odražavaju viziju budućnosti ovih gradova i Evrope, istovremeno odajući počast izvanrednim vekovnim baštinama tih gradova. Inicijativa evropskih prestonica kulture stvara zajedništvo i ističe ulogu kulture u izgradnji evropskog identiteta. Oba grada će doprineti trajnosti uspeha prošlogodišnje evropske godine kulturnog nasleđa, koja je pokazala kako kultura menja naše gradove i regije nabolje. Plovdivu i Materi želim puno uspeha u narednoj godini, rekao je evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračić.

Plovdiv je prvi bugarski grad kom je dodeljena titula evropske prestonice kulture. Program će, pod sloganom „Zajedno”, tokom 2019. celom regionu otvoriti nove prilike i istaći grad na međunarodnoj sceni. Biće organizovano više od 300 projekata, koji će se izvoditi ne samo u Plovdivu nego i u južnoj centralnoj regiji Bugarske i u Varni, Sofiji i Velikom Tarnovu. Među tim projektima su festivali i aktivnosti lokalnih zajednica, koji su organizovani oko tema karakterističnih za Plovdiv, njegovu istorijsku i kulturnu baštinu i budućnost. Posetioci će imati priliku da učestvuju u mnogobrojnim aktivnostima, od upoznavanja s ćirilicom i različitih izložbi do pozorišnih predstava postavljenih u saradnji sa zapadnobalkanskim, romskim i turskim zajednicama. Povodom otvaranja, od 11. do 13. januara, održaće se brojna događanja, neka od njih i na otvorenom. Uveče 12. januara održače se muzički i plesni nastupi i svetlosni performans.

Svečanom otvaranju 12. januara prisustvovaće komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabriel.

Pod sloganom „Otvorena budućnost” program Matere fokusira se na socijalnu i kulturnu inkluziju i inovativnost kroz saradnju. Najvažniji događaji su „Ars excavandi”, savremeni pogled na istoriju i kulturu podzemne arhitekture, „Novi pogled na renesansu”, putovanje kroz umetničku prošlost Bazilikate i Apulije, i „Poezija primarnih brojeva”, izložba o centralnoj ulozi matematike u radu umetnika kroz istoriju. U saradnji s pozorištem San Carlo u Materi će se održati prvo izvođenje opere Cavalleria Rusticana na otvorenom, a u saradnji s lokalnim kreativnim zajednicama i evropskim partnerima priprema se još 27 projekata. Na proslavi povodom otvaranja, koja će se održati 19. i 20. januara, okupiće se 2000 muzičara iz selâ Bazilikate i drugih delova Evrope. Komesar Tibor Navračič će prisustvovati svečanom otvaranju 19. januara.