Šef Delegacije Misije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici izjavio je da je priključenje EU dug i komplikovan proces i da je za zemlje Zapadnog Balkana važno sprovođenje reformi i pomirenje.

Ako se susedi vide kao rivali, neće se daleko stići, rekao je Fabrici na konferenciji „Kakvi su izgledi za proširenje EU koja se bavi sobom?“.

Fabrici je izjavio da je vladavina prava osnovni element EU,zbog čega ne treba da čudi što članice Unije insistiraju na unapređenju vladavine prava.

“Srbija je u nekim područjima ostvarila napredak, u nekim nije. Proces priključenja EU je prilika za transformaciju društva, unapređenje ekonomije i demokratije”, rekao je Fabrici.

On je ocenio da Srbija ima koristi od činjenice da se EU ponovo fokusirala na Zapadni Balkan, gde je Beograd važan akter.

Šef tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević je izjavila da Beograd u procesu evropskih integracija očekuje najveću moguću pomoć susednih zemalja, pa tako i Rumunije, koja 1. januara preuzima predsedavanje EU.

“Znali smo da ćemo imati podršku aktuelnog predsedavajućeg Austrije, koja je lobirala za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU, a isto očekujemo i od Rumunije”, rekla je Tanja Miščević.