Šta mora da se proba u Portugaliji? Bifana, vino i Pašteiš de Beleim (Pastéis de Belém). Pašteiš, hrskavo pecivo sa kremastim punjenjem, pravi se, verovatno još od 18. veka. Radnja u kojoj se čuva tajni recept i priprema originalni Pašteiš de Beleim postoji još od prve polovine 19. veka. „Radnja postoji od 1837. godine. Ali recept je već postojao. Recept je nastao u Jeronimskom manastiru u blizini i onda se dogodila revolucija koju ovde u Portugaliji zovemo Liberalna revolucija i u tom trenutku su svi manastiri bili zatvoreni. U to vreme manastiri nisu bili samo mesta za molitvu, bili su komercijalna mesta sa mnoštvom aktivnosti“, počinje priču za niški portal Megafon Penelope Clarinha, jedna od menadžera Pastéis de Belém.
Recept za ovo slatko pecivo tada je u njihovu malu porodičnu radnju doneo neko iz Jeronimskog manastira kako bi im ponudio za prodaju. Vrlo brzo postalo je jedan od njihovih najpoznatijih proizvoda, a danas, skoro pa sinonim za Portugaliju. Pročitajte više u članku novinarke portala Sonje Urošević koja je boravila u Lisabonu.