Više od 4.000 đaka, nastavnika, roditelja koji su bili deo petog TreninGO izazova „Trčim za školu“ pretrčalo je čak 93.000 km, kako bi pomogli svojim školama. U okviru TreninGO izazova „Trčim za školu“, aktivnosti sportsko-humanitarnog karaktera koji je izazvao veliku pažnju i aktivnost građana svih uzrasta, svaki korisnik TreninGO mobilne aplikacije bio u mogućnosti da trčeći donira svoje kilometre nekoj od 10 škola, kojima je neophodna pomoć za unapređenje nastave fizičkog vaspitanja. Evropska unija obezbedila je za najuspešnije tri škole vredne nagrade – sportsku opremu i rekvizite u vrednosti od 300.000 dinara za prvo mesto, 200.000 dinara za drugo i 100.000 dinara za treće mesto.

Ove godine, pobedu je odnela Ekonomsko-trgovinska škola iz Smedereva, za koju je pretrčano rekordnih 39.738 km. Drugo mesto sa 22.976 km osvojila gimnazija „9. maj“ iz Niša, a treće mesto sa 12.202 km pripalo je ETŠ „Paja Marganović“ iz Pančeva.

Nagradu pobedniku dodelio je šef odeljenja za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji, Manuel Munteanu.

Evropska unija nastavlja da podržava razvoj sporta u Srbiji, jer sport izgrađuje timski duh, toleranciju, solidarnost – vrednosti koje su potrebne za uspostavljanje zdravog društva. Učenicima, uz iskrene čestitke, želimo da nastave da neguju prave vrednosti, budu otvorenog duha i pozivamo ih da prate sve otvorene pozive koje nude programi Evropske unije. Mi ćemo nastaviti da pomažemo izgradnju sportskih objekata u Srbiji i da podržavamo brojne sportske projekte i inicijative i u narednim godinama“, rekao je Munteanu, koji je takođe učenike ove škole podsetio da je Evropska unija najveći ekonomski i trgovinski partner Srbije.

Generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki dodelio je nagradu drugoplasiranoj gimnaziji „9. maj“ iz Niša i tom prilikom čestitao pobednicima, ali i svim ostalim školama na angažovanju, trudu i posvećenosti tokom trajanja Izazova.

TreninGO izazov ne samo da je podstakao fizičku aktivnost, već je učesnike okupio oko zajedničkog, plemenitog cilja – da pomognu jednoj od 10 škola u Srbiji da osvoje sportske rekvizite i tako unaprede nastavu fizičkog vaspitanja. Nadamo se da smo kroz ovo što smo uradili zajedno sa vama, kreirali naviku koja će se nastaviti i u sledećoj godini, kao i da ćete se na taj način povezati sa vrhunskim sportom ove zemlje” – istakao je Višacki.

Nagradu za treće mesto ETŠ „Paja Marganović“ iz Pančeva dodelio je predsednik Saveza za školski sport Srbije Željko Tanasković, koji je tom prilikom izjavio: „Oduvek je najvažniji cilj Saveza za školski sport Srbije bio da se što veći broj dece, učenika bavi nekim vidom fizičke aktivnosti. Kao i prošlu, tako i ovu godinu završavamo sjajnim rezultatima koji će nam svakako biti dobra polazna osnova za sledeću, olimpijsku, godinu, kada nas čekaju mnogi izazovi“.

TreninGO izazov „Trčim za školu“ organizovali su Ministarstvo sporta, Olimpijski komitet Srbije i Savez za školski sport Srbije uz podršku Evropske unije. Izazov je održan u okviru Evropske nedelje sporta, tokom BeActive noći u periodu od 23. septembra do 31. oktobra 2023. godine, a sa ukupno sakupljenih 93.248 km, nema sumnje da je ostvaren cilj projekta i u potpunosti opravdan slogan Evropske nedelje sporta – „BeActive“.