Studenti postdiplomskih studija, koji su nagrađeni u okviru konkursa Ministarstva za evropske integracije za najbolje radove koji se bave Evropskom unijom, dobili su diplome na svečanosti u Vladi Srbije.

Prvu nagradu osvojila je Danica Janković sa Pravnog fakulteta, drugu Igor Mirosavljević sa Fakulteta političkih nauka, dok treću dele Branimir Đurović sa Fakulteta političkih nauka i Pavle Kostić sa Filozofskog fakulteta.

Ministarka Miščević istakla je da se nagrada dodeljuje šesti put, a da je ustanovljena 2017. godine.

„To je pokušaj da ukažemo da je proces evrointegracija Srbije, ali i reforme koje se događaju u EU i razvoj njenih politika itekako interesantna tema za istraživanje. Želimo da pokažemo kritički pristup, što nama ponekad jako fali, o tome šta su to koristi, mane, prečice i procesi koji nas očekuju u procesu evrointegracija“,  poručila je ministarka.

Ona je istakla da konkursom dobijamo uvid u stav mladih o našim reformama, odnosu Srbije i EU, i, kako je rekla, može se videti jasan kritički stav prema procesu evrointegracija, ali i vrlo pozitivan razvojni pravac koji mlade kolege vide u putu Srbije ka EU.

Ministarka je navela da su neke od tema koje su se obrađivale bile uloga mladih u reformi globalnog poretka, pitanja klimatskih promene, sprovođenje zelene agende za Zapadni Balkan, normativna aktivnost.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je da procese evrointegracija treba proučavati, s obzirom na činjenicu da se EU stalno razvija i menja.

„To je politički proces koji je počeo 1951. godina zbog uglja, a danas EU pokušava da se oslobodi tog istog uglja i da ima karbonski neutralnu sredinu. Zato su evrointegracije zanimljive, EU se stalno razvija, pred njom su stalno novi izazovi i ona mora da pronalazi nova rešenja zarad dobrobiti građana“, istakao je Žiofre.

Dodaje da je Srbija zemlja kandidat u procesu pregovora i da je važno da se čuju stavovi mladih.

„Proces pregovora predstavlja društveni projekat i važno je da vidimo kako društvo u celini razume taj proces, pre svega koje su koristi, koji su izazovi pristupanja EU i slično. Važno je da mladi budu što više zainteresovani, jer sve što radimo, radimo za mlade, da bi stvorili bolje društvo demokratije i vladavine prava“, poručio je Žiofre.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da mu je drago što mlade kolege koje su dobile nagrade dolaze sa različitih fakulteta na kojima se neguje kritička misao.

„To svakako doprinosi afirmaciji svih onih vrednosti za koje se kao društvo i država zalažemo, posebno što kao država i geografski, sociološki, kulturološki i na svaki drugi način pripadamo toj velikoj porodici. Mladi ljudi poput vas su nada ove države, a država, Vlada Srbije, Ministarstvo prosvete i fakulteti su tu da vas podstaknu da iskoristite svoje potencijale, svoje talente i afinitete“, poručio je Ružić.

Zbornik radova