Investicija od 6 milijardi evra za bliže veze sa jedinstvenim tržištem Evropske unije, usklađivanje reformi za ekonomsku otpornost, kao i dobra prilika za ubrzanu integraciju u EU – teme su koje su se istakle tokom predstavljanja ovogodišnjeg izdanja Bele knjige.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre, naglasio je da je Savet stranih investitora – autor Bele knjige – važan partner u poboljšanju srpske ekonomije, a da je Bela knjiga priručnik ka boljem poslovnom okruženju, sa snažnim fokusom na integraciju u EU.

„Proširenje se ponovo pojavilo u vrhu prioriteta Evropske unije, i raste osećaj hitnosti da Zapadni Balkan, Ukrajina, Moldavija, i druge zemlje koje to žele, postanu deo EU. Mi smo, kao kredibilan i dugogodišnji partner Srbije, poslali jasnu poruku da ćemo biti spremni za proširenu Uniju, što su potvrdili lideri EU kroz Deklaraciju u Granadi“, izjavio je Žiofre.

Ambasador je istakao i važnost novog plana rasta regiona, koji bi, između ostalog, trebalo da Zapadni Balkan približi jedinstvenom tržištu Evropske unije. Za te svrhe, EU je predložila investicionii paket od 6 milijardi evra, od kojih bi grant iznosio dve milijarde, a četiri bi bilo opredeljeno kroz kredite.

„EU je ubedljivo najvažniji trgovinski partner Srbije, u kojoj je blizu 300.000 osoba zaposleno u kompanijama iz EU, tako da su pozitivni efekti dosadašnjih reformi, kao i put evrointegracija – jasni. Kroz novi plan rasta, ovi pozitivni efekti će se umnožavati i pokazati konkretne koristi od članstva u EU“, rekao je ambasador Žiofre, te zaključio da je na Srbiji da iskoristi mogućnosti koje dobija pristupanjem.

Direktor Saveta stranih investitora (FIC) Aleksandar Ljubić izjavio je danas, predstavljajući Belu knjigu 2023, da je najveći učinak napravljen u energetskom sektoru, fiskalizaciji, carinama, zapošljavanju stranaca i zaštiti potrošača.

Naveo je da 60 odsto investicija u Srbiju stiže iz Evropske unije i da je investicije iz EU moguće povećati.

Srbija je lane imala 4,4 milijarde evra direktnih stranih investicija, a podaci za ovu godinu su takođe dobri i pokazuju da je za 10 meseci bilo 3,4 milijarde evra investicija, rekao je Ljubić. Kada je reč o sugestijama za pregovore sa EU, istakao je da je neophodno da se domaći propisi usklade sa standardima.

Predstavljanju Bele knjige prisustvovali su Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija,Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine.

Bela knjiga, koju sastavljaju članovi Saveta stranih investitora, glavni je alat kojim Savet u poslednje dve decenije daje preporuke u cilju unapređenja ekonomskog rasta i boljeg životnog standarda građana Srbije.