Skoro pet miliona evra bespovratnih sredstava izdvojeno je za unapređenje turizma, poslovanja i otvaranje novih radnih mesta u pojedinim delovima Srbije. Zainteresovani mogu da konkurišu za deo tog novca do 25. oktobra, a organizovane su i info-sesije, tokom kojih će potencijalnim kandidatima biti objašnjen proces prijavljivanja.

Program Evropske unije (EU) za lokalni razvoj, EU PRO Plus, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, objavio je javni poziv za projekte poslovne infrastrukture. Evropska unija je za ovu inicijativu opredelila 4,8 miliona evra kako bi se doprinelo unapređenju uslova za investicije u proizvodnju, usluge i turizam i otvorila nova radna mesta u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Pravo učešća na pozivu ima 99 lokalnih samouprava uključenih u EU PRO Plus program, koje mogu da konkurišu projektima izgradnje ili rekonstrukcije, infrastrukturnog opremanja industrijskih zona, naučno-tehnoloških parkova, biznis-inkubatora, turističkih zona, kao i projektima izrade tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture.

„Evropska unija pruža podršku privrednom razvoju Srbije sa posebnim pažnjom usmerenom na manje razvijene delove zemlje, gde je važno stvoriti povoljan poslovni ambijent za ulaganja i mogućnosti zapošljavanja. Pružanjem novih prilika i radnih mesta ljudima, a posebno mladima, oni će biti podstaknuti da ostanu da žive i rade u mestima u kojima su rođeni i tako ožive privredne perspektive ovih lepih krajeva Srbije”, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre.

„Vlada Srbije kontinuirano radi na stvaranju uslova za privredni rast i postizanje ravnomernog razvoja zemlje, a podrška EU će doprineti jačanju konkurentnosti lokalnih samouprava i njihovih ekonomija. Gradovi i opštine, uz bespovratna sredstva Evropske unije, imaju priliku da unaprede poslovnu infrastrukturu u industrijskim zonama i svoju turističku infrastrukturu i tako stvore prilike za nove investicije i nova radna mesta”, rekla je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije. Kako je dodala, lokalne samouprave na ovaj način grade i svoje kapacitete, pripremaju projekte i koriste evropske fondove kako bi unapredili kvalitet života građana u svojim sredinama.

U okviru poziva iz ukupnog budžeta 3,4 miliona evra su usmerena na podršku razvoju industrijskih zona, naučno-tehnoloških parkova, inovacionih centara ili biznis-inkubatora, dok je za podršku razvoju održivog turizma opredeljeno milion evra. Lokalne samouprave će moći da konkurišu i za podršku razvoju tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture, odnosno za izradu projekata za građevinsku dozvolu, izvođačkih projekata i studija izvodljivosti, za šta je EU izdvojila 400.000 evra.

Same lokalne samouprave, srazmerno stepenu razvijenosti, treba da obezbede sredstva za sufinansiranje u visini od deset odsto ukupne vrednosti projekta za opštine iz četvrte kategorije, odnosno 15, 20 ili 30 odsto za one samouprave koje pripadaju trećoj, drugoj i prvoj kategoriji.

Javni poziv će se sprovesti u dve faze, tako što se u prvoj fazi podnosi koncept predloga projekta, dok druga faza podrazumeva podnošenje kompletne prijave ali samo za one podnosioce čiji je koncept pozitivno ocenjen u prvoj fazi.

Više informacija o ovom pozivu kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na internet stranici EU PRO Plus programa, Javni poziv za projekte poslovne infrastrukture. Rok za podnošenje koncepta (prva faza) jeste 25. oktobar.

Info-sesije na kojima će biti predstavljen Javni poziv za projekte poslovne infrastrukture biće održane prema sledećem rasporedu:

  • Aranđelovac, 5. oktobar 2022. u hotelu „Izvor“ sa početkom u 10:30 časova
  • Zlatibor, 6. oktobar 2022. u Kulturnom centru „Zlatibor“ sa početkom u 10:30 časova
  • Vranje, 11. oktobar 2022. u hotelu „Putnik“ sa početkom u 10:30 časova
  • Sokobanja, 12.oktobar 2022. u hotelu „Sunce“ sa početkom u 10:30 časova
  • Onlajn info-sesija, 13. oktobar 2022. sa početkom u početkom u 11 časova

 

Prijava za info-sesije je isključivo putem onlajn obrasca na stranici javnog poziva.

 

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra. Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.