Mladi između 18 i 30 godina, koji imaju interesovanja za pisanje scenarija za film i ideju za isti, imaće priliku da unaprede svoje veštine pisanja kroz rad na sopstvenoj ideji u okviru jednodnevne scenarističke radionice „Od ideje do priče – osnove dramaturgije kratkometražnog filma“.

Radionice će biti održane u Nišu i Novom Sadu pod vođstvom dramaturga Maše Seničić i Borisa Grgurovića.

U okviru radionice polaznici će imati priliku da se upoznaju sa osnovama filmske dramaturgije – temom i idejama, pravljenjem dramske situacije i likova. Učiće o osnovama strukture scenarija dugometražnog filma (tročinska struktura, elementi u okviru nje, uzbuđujući momenat, preokret), kao i o razlikama između strukture za dugometražni i kratkometražni film.

Pored teorijskog dela, svi polaznici će imati priliku da u okviru writers’ room-a po grupama rade na razradi sopstvenih ideja za kratkometražni film.

Radionica u Nišu zakazana je za 18. avgust od 11 do 16 časova i održače se u prostorijama EU Info kutka Niš, Voždova 5. Radionica u Novom Sadu biće održana 19. avgusta od 11 do 16 časova u prostorijama OPENS-a, Bul. Despota Stefana 4.

Prijave za radionicu moguće je poslati do 10. avgusta preko linkova:

Niš

Novi Sad

Uz prijavu obavezno je poslati i kraći sinopsis na kome polaznici žele da rade u okviru radionice.

O predavačima:

Maša Seničić rođena u Beogradu, 1990. posvećena je u svom radu različitim oblicima teksta kao dramaturškinja, esejistkinja, novinarka i  pesnikinja (knjige “Okean” i “Povremena poput vikend-naselja”). Kao autorka i urednica bila je deo brojnih medija, inicijativa i publikacija, a u ulozi moderatorke, koordinatorke ili mentorke učestvovala je u raznorodnim lokalnim i međunarodnim projektima, radionicama i manifestacijama, pre svega u oblasti filma i književnosti. Koselektorka je programa Hrabri Balkan na Festivalu autorskog filma, doktorantkinja na Fakultetu dramskih umetnosti – gde istražuje u polju teorije medija i studija sećanja, dok kao programska direktorka udruženja Filmkultura doprinosi neformalnoj edukaciji omladine u prostoru audiovizuelne kulture.

Boris Grgurović je scenarista, rođen 1992. godine u Beogradu, gde je i studirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Tokom studija je radio kao scenarista i koscenarista na velikom broju studentskih vežbi i filmova, od kojih je kratki film Strano telo premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji, u okviru selekcije Orrizonti.

Slovenački film Jezdeca, za koji je pisao scenario, podržan je i od strane FCS-a na konkursu sufinansiranja proizvodnje manjinskih koprodukcija i premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Sarajevu 2022. godine, u okviru glavnog takmičarskog programa. Radio je kao scenarista i deo scenarističkog tima televizijskih serija Apsolutnih sto, Blok 27, Tajkun, Jutro će promeniti sve, Konstantinovo raskršće.

Trenutno radi kao scenarista treće sezone serije Senke nad Balkanom i kao saradnik u nastavi na master studijama TV serije: kreativni proces na Fakultetu za medije i komunikacije.