Oduvek je Srem bio poznat po raznim gastronomskim špecijama. Meso od mangulice, domaća slanina, kobasice i sremski kulen već dugo predstavljaju pravi brend ovog područja, a za njima kvalitetom i popularnošću ne zaostaje ni vino sa obronaka jedine vojvođanske planine.

Međutim, postoji nešto po čemu je ovo područje jedinstveno, nešto što nigde u Evropi, pa možda i svetu ne postoji. Med nastao od polena iz jedne od najvećih lipovih šuma u Evropi, najčistiji je sortni med starog kontinenta.

Tako se Društvo pčelara „Jovan Živanović“, registrovano u Novom Sadu, izborilo da upravo fruškogorski lipov med dobije oznaku zaštićenog geografskog porekla, čime je jedinstvenost ovog pčelinjeg proizvoda i zvanično potvrđena.

O osobenostima ovog meda, kao i prednostima i izazovima koje oznaka zaštićenog geografskog porekla sa sobom nosi, za Sremske novine govorio je jedan od njegovih proizvođača, Bore Berendika iz Sremske Mitrovice.

– Fruškogorski lipov med je jedini med čiji se kvalitet može izmeriti, jer osim toga što nosi geografsko poreklo, on je i čist sortni med sa, po pravilu, više od 60 odsto lipovog polena. To je minimum koji mora biti zadovoljen, ali prilikom sertifikacije rezultati analize su umeli da pokažu da je procenat lipovog polena u našem medu često i veći od 90 odsto. Tako čist med je jako teško pronaći bilo gde u svetu, a posebno je važno napomenuti i da je lipa biljka koja nije tretirana nikakvim hemijskim sredstvima – priča Bore.

Oznaku geografskog porekla fruškogorski lipov med nosi već deset godina i ona, kako kaže naš sagovornik, kupcu garantuje da se u tegli nalazi lipov med, nastao na prostoru Nacinalnog parka Fruška gora. Osim geografskog porekla, ovaj sertifikat garantuje i to da je med proizveden na tradicionalan način, kao i kvalitet samog proizvoda.

– To je bio zajednički projekat pčelara sa Fruške gore, a od nekoliko ljudi na početku, naš broj je iz godine u godinu rastao – kaže Bore Berendika i dodaje:

– Razlika između fruškogorskog lipovog meda i običnih medova je u tome što je čist sortni. Da bih dobio ovaj med, košnica mora biti potpuno očišćena od svih medova. Medište mora biti potpuno izvrcano, kako bi se dobio čist lipov med i kako se polen ne bi mešao. Bez toga niko od nas ne bi mogao da dobije sertifikat. Takođe, Fruškogorski lipov med mora biti proizveden, izvrcan i pakovan isključivo na Fruškoj gori.

Ovaj proizvod našao se i u nekoliko evropskih projekata, a jedan od najvažnijih bio je „Lipov med za održivi razvoj dunavskog mikroregiona“, koji je realizovan uz podršku Evropske unije i Austrijske razvojne agencije. Projekat je bio vredan više od 222 hiljade evra, a obuhvatio je edukaciju pčelara, opremanje laboratorija, obezbeđivanje pčelinjih društava i košnica za mlade pčelare, kao i sertifikaciju proizvoda.

Fruškogorski lipov med za sada nosi nacionalnu oznaku, a jedan je od prvih proizvoda iz Srbije koji se našao u procesu dobijanja evropske oznake zaštićenog geografskog porekla. Kako ističe naš sagovornik, nakon usklađivanja srpskih i evropskih zakona koji definišu ovu oblast, ova evropska oznaka mogla bi da im donese ozbiljniji plasman na evropsko tržište i pomogne u rešavanju problema sa kojim se proizvođači ovog meda suočavaju.

Autor: Nemanja  Milošević

Ceo tekst pročitajte na portal Sremski novina: Fruškogorski lipov med – najčistiji med u Evropi!

Ovaj sadržaj nastao je u okviru Evropske nedelje zelene diplomatije u koprodukciji sa Evropskom kućom Novi Sad koja je deo informacione mreže Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Evropska nedelja zelene diplomatije 2024. ističe posvećenost EU suočavanju sa globalnim ekološkim izazovima, istovremeno jačajući aktivnu ulogu Srbije u ovoj zajedničkoj misiji.