Deca koja rade na ulici jedna su od najugroženijih socijalnih grupa na svetu. Pandemija je dodatno uvećala probleme sa kojima se ona već suočavaju, te su deca u povećanom riziku od nasilja i diskriminacije, što čini da se često osećaju kao da im je egzistencija ugrožena.

Centar za integraciju mladih već godinama vodi Svratište za decu kroz koje dnevno prođe oko 65 dečaka i devojčica starosti između pet i 15 godina. Ukupan broj dece koja su do sada koristila usluge Svratišta na dve lokacije u Beogradu je 350. Deci su na raspolaganju redovni obroci, čista odeća i obuća, podrška tokom obrazovanja i prilikom uključivanja u obrazovni sistem, a Svratište istovremeno za decu predstavlja sigurno okruženje koje odgovara na njihove potrebe i neguje njihov psihosocijalni razvoj. Deca takođe učestvuju i u različitim kreativnim, edukativnim, kulturnim i sportskim aktivnostima.

„Deo sam tima Svratišta za decu već više od deset godina. Svaki dan se suočavamo sa izazovima, ali ovaj posao me jako ispunjava. Svaki mali korak u unapređenju dece je i naš uspeh koji nam daje snagu da se nosimo sa poteškoćama sa kojima se naša deca svakodnevno suočavaju. Ovaj projekat je došao u pravo vreme kada je pandemija COVID-19 ostavila posledice pre svega na život naših korisnika, a potom i na rad naše organizacije. Ovaj projekat je projekat važan jer ne samo da nam omogućava da direktno podržimo decu, već ih čini vidljivijom kroz aktivnosti javnog zagovaranja“, istakla je Jasna Radojević, edukatorka u Svratištu za decu.

foto: Centar za integraciju mladih

Svratište se trenutno podržava kroz projekat Zaštita prava dece u uličnoj situaciji u Republici Srbiji koji Centar za integraciju mladih sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije. Ovo nije prvi put da Evropska unija podržava rad ovog centra i Svratišta, naime, prvi krug podrške trajao je od 2015. do 2017. godine.

„Za Svratište sam saznao od drugara. Volim da provodim vreme ovde jer uvek ima mnogo stvari koje treba uraditi, ali takođe možete da se odmorite kad god želite. Pre godinu dana edukatori su mi pomogli da nastavim sa obrazovanjem; imao sam pauzu od dve godine jer sam bio u Nemačkoj sa porodicom. Sada pohađam peti razred škole za obrazovanje odraslih. Plan mi je da uhvatim korak sa drugom decom mojih godina i da na vreme upišem srednju školu. Jelena, Ana, Krša… mnogo mi pomažu. Svratište je kao moj drugi dom”, kazao je trinaestogodišnji dečak koji koristi usluge Svratišta.

Povodom Međunarodnog dana dece u uličnoj situaciji koji se obeležava 12. aprila, Centar za integraciju mladih organizovaće u EU info centru konferenciju na kojoj će biti predstavljeni rezultati istraživanja o primeni Opšteg komentara broj 21 o deci u uličnoj situaciji UN Komiteta za prava deteta. Istraživanje i konferencija takođe se realizuju u okviru projekta „Zaštita prava dece u uličnoj situaciji u republici Srbiji“ koji finasira Evropska unija.