Više od 55% svetske populacije živi u gradskim sredinama. Previđa se da će do 2050. godine procenat gradskog stanovništva iznositi 70% svetske populacije. Ovo stanovništvo posebno je pogođeno klimatskim promenama koje uzrokuju brojne probleme poput pojave fenomena toplotnih ostrva kao i plavljenja područja usled većeg prisustva olujnih nepogoda.

Jedna od glavnih karakteristika gradske sredine jeste postojanje nepropusnih površina i smanjenje površina zasađenih zelenilom, te u tom smislu  postojanje zelenih krovova može biti dobar način za rešavanja ovih i drugih problema. Zeleni krov se sve češće prihvata  kao element zelene infrastrukture sa potencijalom da poboljša otpornost gradova na uticaj klimatskih promena smanjenjem efekta toplotnih ostrva i kanalisanjem brzine i količine kišnog oticaja. Zeleni krovovi omogućavaju čitav niz ekoloških, energetskih i socijalnih koristi za gradove i stanovnike gradskih područja.

U Evropi zeleni krovovi su važan funkcionalni element u projektovanju energetski efikasnih zgrada. Mnoge evropske zemlje imaju definisane obavezujuće smernice i preporuke kao i regulatorne okvire za primenu zelenih krovova u građevinarstvu. Ovakvi okviri obezbeđuju poboljšanje kvaliteta života i zdravlja stanovnika gradova.

Da li su zeleni krovovi tek trenutni trend u pronalaženju rešenja i alternativa za probleme urbane izgradnje u uslovima rastućih gradova i klimatskih promena, ili se radi o dugoročnom realnom konceptu primenjivom i u našoj zemlji, razgovaraćemo u ponedeljak 11. jula sa početkom u 17 časova u EU info kutku Niš u ulici Vožda Karađorđa 5.

Predavač će biti  dr Miomir S. Vasov diplomirani inženjer arhitekture, vanredni profesor Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu i prodekan za naučno istraživači rad.

Predavanje „Zeleni krovovi, trenutni fenomen ili realna potreba“  održava se kao deo serije “zelenih” predavanja pod nazivom “Zeleni kutak znanja” koje EU info kutak Niš organizuje sa namerom da pokrene diskusiju o značajnim zelenim temama, klimatskim i ekološkim izazovima.

Prisustvo predavanju je besplatno, potrebno je da svi zainteresovani popune formular koji se nalazi ispod, najkasnije do 9. jula u 17 sati ili do popune kapaciteta.

Link za prijavu

***

Suočavamo se sa važnim ekološkim izazovima, a kako bismo građanima ponudili primenljiva naučna saznanja za brigu o svojoj životnoj sredini, EU info kutak Niš pokrenuo je novi ciklus predavanja – Zeleni kutak znanja.  U okviru ciklusa obradićemo značajne zelene teme, klimatske i ekološke izazove.

Pridružite nam se u “Zelenom kutku znanja” i budite informisani o svim važnim ekološkim temama. Pričaćemo sa eminentnim profesorima sa različitih fakulteta Univerziteta u Nišu koji će nam preneti praktična znanja iz ovih oblasti.