Da li su reke, koje se nalaze u blizini rudarskih kopova u Boru i Majdanpeku osuđene na smrt? Za odgovorom na to pitanje, tragamo u drugoj epizodi dokumentarnog serijala “Pogledaj oko sebe”.

Marta 2021. godine, dogodio se jedan od najvećih ekoloških akcidenata u poslednjih nekoliko decenija u Timočkoj Krajini, kada je u Majdanpeku došlo do nekontrolisanog ispuštanja otpadnih voda iz napuštenog rudarskog kopa u reku Pek. Ispuštene količine otrova su bile tolike da je Pek promenio boju sve do Kučeva, udaljenog 50 kilometara od Majdanpeka, a uništen je i celokupan rublji fond u većem delu reke. Uzorci vode Malog Peka sa tri lokacije, bili su zastrašujući…

Zbog nekontrolisanog izlivanja enormnih količina najrazličitijih otrovnih materija u Pek, Regionalni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) je podneo krivičnu prijavu protiv rudarske kompanije Srbija Ziđin Kuper, a nadležni sud u Negotinu je primenio princip oportuniteta i sve je završeno uplatom od milion dinara u humanitarne svrhe.

Nažalost ovo nije jedini primer da rudarska kompanija Ziđin, ali i drugi zagađivači izbegnu odgovornost ili budu “kažnjeni” simboličnim novčanoim iznosima zbog očiglednog kršenja zakona i nanošenja ogromne štete životnoj sredini. Upravo “jeftina pravda”, odnosno kaznena politika sudova, koja više stimuliše nego što odvraća od kršenja zakona i propisa je tema drugog dela emisije…

Drugu epizodu serijala “Pogledaj oko sebe” možete pogledati u nastavku.

Ova emisija je proizvedena u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj emisije je isključiva odgovornost navedenih udruženja i nužno ne odražava stavove Evropske unije.