Fabrici: Zemlje Zapadnog Balkana mogu da pomognu ciljevima Agende 2030

0

Na otvaranju Subregionalne konferencije o promociji napretka u sprovodjenju razvojne Agende 2030 premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su najvažniji ciljevi primene ove Agende da se iskoreni siromaštvo, obezbede kvalitetno obrazovanje i jednake šanse za sve, zdrava životna sredina, i “podigne” ekonomija i ojačaju institucije. Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da su Agenda 2030 i realizacija ciljeva održivog razvoja sastavni deo politike EU i za samu EU.

“Glavni princip Agende 2030 je da niko ne ostane iza nas – na kraju kolone. Srž ciljeva su ljudska prava, smanjenje nejednakosti i promocija inkluzivnog društva”, poručila je premijerka Brnabić.

Ona je kazala da je Srbija 2015. godine oformila Medjuministarsku radnu grupu za sprovodjenje Agende 2030, koja se bavi prilagodjavanjem globalnih ciljeva domaćim specifičnostima, potvrdjivanju prioriteta i napretku ka njihovom ostvarivanju.

Premijerka je dodala da Vlada Srbije posebnu paznju posvećuje obrazovanju, ekonomskom razvoju i smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao i prevenciji i adaptaciji na klimatske promene.

“Pridruživanje EU je od velikog značaja za dalji napredak Srbije i celog regiona Zapadnog Balkana”, kazala je Ana Brnabić i pozvala da sve da zajedno učestvuju u osmišljavanju bolje budućnosti.


Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da su Agenda 2030 i realizacija ciljeva održivog razvoja sastavni deo politike EU i za samu EU.

“Mi od 2015. godine pratimo ostvarivanje na godišnjem nivou ciljeva održivog razvoja u EU i uvereni smo da će napredak na tom planu dovesti do ostvarenja naših opštih ciljeva”, kazao je Fabrici i dodao je da je plan da u sledeći budžet od 2021. do 2027, EU uvrsti ciljeve održivog razvoja.

Istakao je da u zemljama Zapadnog Balkana postoji odlična i jedinstvena prilika da se pomogne ciljevima koji se tiču ostvarenja konačnog cilja ovih zemalja – učlanjenja u EU.

Fabrici je kazao da EU ulaže u Srbiju i daje joj pomoć od 200 miliona evra s ciljem da što pre sprovode reforme da bi ušla u Uniju, ali i da bi ostvarila ciljeve održivog razvoja.

Ministarka bez portfelja i predsednica Medjuresorne radne grupe za sprovodjenje Agende 2030 u Srbiji Slavica Djukić Dejanović kazala je da je agenda suštinski vezana za ostvarivanje pravednije, lepše i sigurnije budućnosti.

Predstavnici vlada država u regionu, privatnog sektora, medjunarodnih finansijskih institucija i razvojnih partnera sastaju se u Beogradu na dvodnevnoj konferenciji posvećenoj Agendi 2030.

Agendu UN o održivom razvoju do 2030. godine usvojilo je više od 150 država u septembru 2015. godine u sedištu UN u Njujorku i obuhvata ključne elemente poput ekonomskog rasta, socijalne inkluzije, zaštite životne sredine, institucionalnog razvoja i saradnje.

Ciljeva održivograzvoja ima 17, a uz svaki od njih je utvrdjeno i više konkretnih zadataka kojih ukupno ima 169, a treba ih ostvariti do 2030.

Podeli

Comments are closed.