Ekološka odgovornost postaje nezaobilazna tema u svakom razgovoru o očuvanju životne sredine. Štednja električne energije predstavlja jedan od načina na koji svako može doprineti, a ne bi trebalo zanemariti ni pozitivan uticaj na kućni budžet.

Elektrodistribucija Srbije posvećena je modernizaciji merne infrastrukture i u tom cilju do sada je postavila više od 150 hiljada pametnih brojila u Beogradu i Novom Sadu, čime je građanima donela nove mogućnosti povezane sa uštedom električne energije.

Značaj ovog projekta se za potrošače ogleda u mogućnosti praćenja potrošnje električne energije i efikasnosti električnih uređaja, na osnovu čega oni mogu osmisliti svoj plan štednje. Uvid u ove informacije, koje će se nalaziti na serverima EDS-a, osim potrošača, imaće isključivo ovlašćena lica u centru upravljanja, što će osigurati njhovu tajnost i poverljivost.

“To znači da ćemo moći da vidimo da recimo noću, dok spavamo i mislimo da ne trošimo ništa, da nam u stvari neki stari frižider troši 300 vati na sat, ili da neki uređaji poput bojlera troše više nego što smo očekivali i da iz toga zaključimo da nam je bolje da nabavimo energetski efikasnije uređaje ili da očistimo kamenac sa grejača bojlera“, ocenio je Saša Marčeta, specijalista za pametne merne sisteme u Elektrodistribuciji Srbije i dodao:

“Ako smo sa analognih telefona prešli na digitalne, pa na pametne telefone, tako treba i da pređemo na pametna brojila kako bi mogli da iskoristimo sve benefite koja ta brojila pružaju”, rekao je Marčeta.

Pouzdanost brojila ogleda se i kroz nemogućnost uticaja na tačnost merenja i stanje brojača energije, niti lokalno, niti daljinski, kao i kroz garantovano eliminisanje grešaka koje se javljaju kada se brojila očitavaju „ručnim“ putem. Pored merenja potrošnje i komunikacionog modula, pametna brojila imaju sat i kalendar, kao i memoriju da upamte podatke tako da će brojilo svakog prvog u mesecu u ponoć (00:00) memorisati tačno stanje potrošnje za račun.

Pametno brojilo ne štedi energiju automatski, već pruža bolju kontrolu njene potrošnje i omogućava preciznije računanje troškova, što je značajna korist za svakog građanina. Samo postavljanje ovih modernih brojila је potpuno besplatno za sve potrošače i biće nastavljeno i u drugim gradovima Srbije u narednom periodu.

Modernizacija merne infrastrukture, osim brojnih koristi za građane, donosi i ključne promene kojima se pozitivno utiče na životnu sredinu i ekološku odgovornost celokupnog društva. Podrška za uvođenje pametnih brojila odnosno „smart metering“ tehnologije stigla je iz donacije EU i kredita Evropske banke za obnovu i razvoj a očekuju se i sredstva Evropske investicione banke.

Prema najavama iz Elektrodistribucije Srbije unapređivanje merne infrastrukture nastaviće se i u narednim godinama, a EDS planira da digitalnim brojilima sa daljinskim očitavanjem zameni 80 odsto postojećih brojila do kraja decenije. Time se kreira energetski održiva budućnost Srbije i gradi neophodna ekološka svest građana.

Prošle godine, EU je pomogla Srbiju sa sektorskom budžetskom podrškom vrednom 165 miliona evra. Deo tih bespovratnih sredstava država je namenila distributivnom sektoru za unapređenje mreže – u šta spada i zamena brojila.

Evropska unija je najveći donator Srbije u oblasti energetike, u koju je investirala preko milijardu evra bespovratnih sredstava od 2000. godine. EU u Srbiji finansira projekte čiji je cilj sigurnost snabdevanja, diversifikacija izvora energije, liberalizacija tržišta i poboljšanje energetske efikasnosti.

Pročitajte još:

Stižu pametna brojila za električnu energiju

Transbalkanski koridor za stabilno elektrosnabdevanje

Više o projektima i  podršci EU sektoru energetike Srbije