Bezbednost i kvalitet snabdevanja električnom energijom cilj je novog ugovora o bespovratnoj pomoći od 8,5 miliona evra za izgradnju konekcije od 400 kV između elektroprenosnih sistema Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Sporazum su danas u Beogradu potpisali predstavnici Vlade Srbije i Nemačke bankarske grupe Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). Nova deonica dužine 84 km deo je projekta Transbalkanskog elektroenergetskog koridora koji podržava EU, od kojeg će veliku korist imati građani zapadne i centralne Srbije. Za deonicu od 84 km EU je obezbedila grant od 10,76 miliona evra. Nacionalni doprinos iznosi 4,5 miliona evra, a iznos kredita KfW-a je 30 miliona evra.

Emanuele Žiofre, ambasador EU u Srbiji, Anke Konrad, ambasadorka Nemačke, Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije, Rudiger Hartman, direktor kancelarije Nemačke bankarske grupe Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) u Beogradu i Jelena Matejić, direktorka „Elektromreža Srbije“ (EMS) prisustvovali su događaju.

Upravo je dostignuta još jedna prekretnica za izgradnju nove deonice na Transbalkanskom elektroenergetskom koridoru, zaključak je svih učesnika. Zahvaljujući novom sporazumu koji je danas potpisan u Beogradu, obezbeđeno je finansiranje deonice koridora dužine 84 kilometra.

Emanuele Žiofre, ambasador EU u Republici Srbiji , istakao je značaj bezbednosti snabdevanja energijom i povezanosti sa zelenim izvorima energije.

„EU nastavlja da bude najveći donator Srbije. Transbalkanski elektroenergetski koridor je primer dobre saradnje i kontinuiranog produktivnog rada na zajedničkim ciljevima, kao što su veća energetska efikasnost, bolja sigurnost snabdevanja energijom i maksimalno korišćenje obnovljivih izvora energije. To je povezano sa našim sveopštim naporima da podržimo energetski sektor u Srbiji. Budžetu Srbije ove zime biće na raspolaganju 165 miliona evra. Ova neposredna podrška će pomoći da cene za energiju budu pristupačne, posebno za ugrožena domaćinstva i preduzeća. Ovo je deo šireg energetskog paketa vrednog 500 miliona evra za ceo Zapadni Balkan. Samo Srbija je od 2000. godine dobila preko 835 miliona evra samo za energetski sektor. Transbalkanski elektroenergetski koridor je takođe simbol. On bolje povezuje region međusobno, ali i sa EU.“

Građani Bajine Bašte i Zlatiborskog okruga Zapadne Srbije imaće velike koristi od novih velikih investicija u energetici ukupne vrednosti više od 45 miliona evra. Stvoriće se nova radna mesta i poslovne mogućnosti uz preduslove za veću sigurnost snabdevanja i pouzdanu povezanost sa moćnim obnovljivim izvorima energije.

Ministarka Đedović ocenila je da izgradnja 4. sekcije Tranbalkanskog koridora za prenos električne energije još jedan korak ka podizanju energetske stabilnosti i sigurnosti u snabdevanju građana i kompanija u Srbiji.

Đedović je kazala da ovakva povezivanja omogućavaju da veće količine obnovljivih izvora energije mogu da budu ugrađene u mrežu, što je bitno za zelenu tranziciji.

„Radimo na pripremi izgradnje za RHE Bistrica. Ovaj koridor ima značaj i za tu investiciju“, rekla je ministarka. Ocenila je da Transbalkanski koridor vraća Srbiju na mapu energetskih koridora Evrope, kao tranzitnu zemlju od Rumunije preko Crne Gore do Italije, te omogućava veću razmenu energije i sigurnost snabdevanja.

Ministarka Miščević ocenila je da je ugovor o donaciji značajan za evro integracije i bilateralnu saradnju sa Nemačkom.

Ocenila je da se radi o projektu značajnom za zelenu tranziciju i energetsku efikasnost. Miščević je navela da je Koridor projekat od regionalnog značaja i povezuje Srbiju kako sa članicama EU – Rumunijom i Italijom, tako i sa Crnom Gorom i BiH.

Istakla je da se tako mreže nadograđuju i da doprinose stabilnijem, pouzdanijem i sigurnijem snabdevanju stanovništva i privrede električnom energijom. Ministarka je poručila da ovakvi projekti doprinose onome što je i korist od evro integracija a to su napredak, privredni rast i korist za građane.

Ridiger Hartman iz KfW je ocenio da je potpisivanjem dogovoren najvažniji deo slagalice ulaganja u Transbalkanski koridor.

Istakao da je taj koridor važan za povećavanje udela energije iz obnovljivih izvora u Srbiji (OIE) i unapređene kompletne elektromreže. Dodao je da nema nikakve sumnje na osnovu dosadašnjih iskustava da će izgradnja i četvrte sekcije od Bajine Bašte ka Crnoj Gori biti uspešno urađena.

Ambasadorka Nemačke Anke Konrad ocenila je da Koridor pomaže integraciju Srbije i regiona u evropski energetski sektor. Navela da je da kriza zbog rata u Ukrajini pokazala da su potrebni udruženi napori na polju suočavanja sa energetskom krizom a ne pojedinačna rešenja.

Podsetila je da Nemačka 20 godina pruža podršku u razvoju energetskog sektora Srbije te da se tako stvaraju bolji osnovi za energetsku bezbendost i bolju regionalnu saradnju.

Projekat će poboljšati stabilnost i pouzdanost regionalne mreže i ojačati sigurnost snabdevanja. Kao takav, projekat podržava potencijal za razvoj regionalnog energetskog tržišta u jugoistočnoj Evropi i stvaranje mogućnosti za trgovinu između zemalja JIE i EU.