Mekalister: Donosim poruku kontinuiteta podrške evropskim integracijama

0

Institucije u novom sastavu nakon evropskih izbora nastaviće da podržavaju evropske integracije Zapadnog Balkana, navodi predsednik Odbora za spoljnu politiku i bezbednost Evropskog parlamenta (AFET) Dejvid Mekalister. On je ohrabrio predstavnike vlasti i opozicije da nastave dijalog sa ciljem poboljšanja političke situacije u Srbiji, uključujući stanje u parlamentu i izborne uslove.

Ističući da mu je poseta Beogradu prvi odlazak u inostranstvo od ponovnog izbora na funkciju, Mekalister kaže da Srbiji želi sve najbolje na putu evropskih integracija, iako je pred srpskim vlastima puno posla. Ističe da je u razgovoru sa političkim akterima akcenat bio na domaćim temama, a da je došao u srpsku prestonicu da sasluša različite stavove.

“Pozivam sve konstruktivne snage da nastave sa radom, a evropske institucije spremne su da im pruže podršku. Izveštaj Evropske komisije dao je preporuke kako se rad parlamenta može unaprediti i važno je raditi na ispunjavanju uslova”, navodi Mekalister.

Parlament je jedino mesto na kojem se mogu ostvariti politički interesi, kaže Mekalister, i dodaje kako bi eventualnim bojkotom rada opozicija izgubila način da iskaže svoje stavove, ocenjuje evropski parlamentarac, uz napomenu da se nada napretku u razgovorima vlasti i opozicije u Srbiji tokom narednih nedelja.

Pohvalio je napredak u određenim oblastima reformi koji je prepoznat u Izveštaju EK. Evropske instituticije iskazale su neslaganje sa prištinskom odlukom da uvede takse, taj stav se nije promenio, ali za bilo kakve promene treba sačekati rezultate tamošnjih parlamentarnih izbora, koji su zakazani za jesen podseća predsednik AFET-a.

Osim sa poslanicima Narodne skupštine, predstavnik EP sastao se i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Predsednik Vučić navodi da će Srbija nastaviti da sprovodi unutrašnje reforme u skladu sa ocenama i preporukama institucija EU, prvenstveno iz Izveštaja EK, ali i iz Rezolucije Evropskog parlamenta o napretku Srbije, posebno u oblasti vladavine prava.

„Kada je reč o radu Parlamenta, u pojedinim aspektima postojao je prostor za napredak i stoga su preporuke usvojene. Nacrt medijske strategije, koji je izrađen na vrlo transparentan i inkluzivan način, upućen je Evropskoj komisiji na mišljenje. Ovim dokumentom biće osigurani uslovi za nastavak reforme u oblasti medija i unapređenje slobode izražavanja“, rekao je srpski šef države tokom razgovora.

Predsednik Vučić naglašava da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom pod okriljem EU, ali da je nastavak razgovora moguć tek nakon ukidanja taksi, stoji u saopštenju.

Ministarka Joksimović zahvalila je Mekalisteru na doprinosu i angažovanju, ali i pomoći, podršci, konstruktivnim predlozima i sugestijama koje on lično pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Joksimović kaže da je Beograd okrenut regionalnoj saradnji i da insistira na afirmaciji vrednosti koje su u funkciji mira, razvoja i napretka. Jasno proevropsko opredeljenje potvrđuje i sprovođenjem reformi ali i velika posvećenost celokupnom procesu pristupanja, saopštilo je Ministarstvo.

Podeli

Comments are closed.