Mogerini: EU ima najjači uticaj na Zapadnom Balkanu

0

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je posle sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU na kojem je usaglašeno da je potrebno pojačati napore za bolju komunikaciju Unije prema susedstvu, odgovarala na pitanja novinara. Jedno od pitanja odnosilo se na uticaj Rusije u Zapadnom Balkanu. Na pitanje šta Odeljenje za strateške komunikacije Evropske spoljnopolitičke službe konkretno radi kako bi suzbilo taj uticaj, Mogerini je odgovorila:

Mala radna grupa za strateške komunikacije koju sam uspostavila na Zapadnom Balkanu prošlog leta, pre samo nekoliko meseci, tek je počela sa radom. Još je rano da vidimo rezultate njenog rada. Ali reći ću vam da sam u proteklom periodu veoma često boravila u regionu i da ne prođe ni nedelju dana a da se ne sastanem sa nekim od premijera, predsednika, ministara spoljnih poslova ili evropskih integracija iz regiona. To je verovatno jedno od pitanja na kom najviše radimo i samo po sebi je deo strateških komunikacija jer možete imati najbolji tehnički tim koji se time bavi, ali ako nemate pravu politiku, onda nećete imati šta da prenesete jedni drugima.

Evropska unija na Zapadnom Balkanu ima snažno uporište i vodi snažnu politiku koja je osnova naše delotvorne komunikacije. Dakle, komunikaciju možemo dalje da unapređujemo, ali mislim da je politika već značajno unapređena i da sa sigurnošću možemo da kažemo da je budućnost celog regiona u Evropskoj uniji. Neophodno je da da Zapadni Balkan sarađuje na nivou regiona, kao i da ima jasnu perspektivu ka EU. Svaki od šest partnera preduzima različite korake i nalazi se u različitoj fazi, ali kao region ima zajedničku i jasnu perspektivu.

Ne brinu me uticaj niti prisustvo bilo kog drugog partnera sa kojima zemlje u regionu sarađuju, jer sam se sama više puta uverila, između ostalog i tokom prošle godine, da kada god su zemlje u regionu suočene sa složenim izbornim ciklusima, da ih tako nazovemo, da je Evropska unija tu za njih – da je njeno prisustvo dosledno – te da nijedan drugi partner regiona nema jači uticaj od Evropske unije jer je taj region deo Evrope.

Kada pogledate granice, nijedna od šest zemalja Zapadnog Balkana nema spoljnu granicu. One se sve graniče sa Evropskom unijom. Mi smo jedno, mi smo porodica. Geografski i istorijski smo usmereni jedni na druge. Zato kažem da kada su i Evropska unija i partneri u regionu dosledni u svojim politikama, ničiji uticaj i prisustvo ne mogu biti snažniji od EU.

Ceo govor Federike Mogerini možete pročitati ovde

Podeli

Comments are closed.