Mogerini, Han i King na samitu Zapadnog Balkana – jačanje veza unutar regiona i sa EU

0

Visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbednost/potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini, komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i komesar nadležan za uniju bezbednosti Džulijan King prisustvovaće samitu zemalja Zapadnog Balkana koji se 9. i 10. jula održava u Londonu u okviru Berlinskog procesa.

U samitu će učestvovati lideri i ministri deset država članica i šest zapadnobalkanskih partnera. Glavne teme samita će biti jačanje ekonomske stabilnosti i bezbednosti u regionu te rešavanje političkih i pravnih pitanja sa ciljem pomirenja. Samit će biti prilika za dalje jačanje evropske perspektive regiona.

Na čelu delegacije EU će biti visoka predstavnica Mogerini, koja će, zajedno sa komesarom Hanom, učestvovati u sastanku sa šefovima država ili vlada u utorak.

Komesari Han i King će prisustvovati sastancima sa ministrima spoljnih poslova u ponedeljak.

Komesar Han će zajedno sa ministrima spoljnih poslova te predstavnicima omladinskih i organizacija civilnog društva učestvovati u jednoj od debata i održati govor u Četam hausu u utorak. Prenos govora možete pratiti na audio-vizuelnom servisu Evropske komisije.

Komesar King će održati govor na događaju posvećenom bezbednosti, sa naročitim fokusom na saradnju EU sa Zapadnim Balkanom u oblasti borbe protiv terorizma, sajber kriminala i radikalizacije.

Podeli

Comments are closed.