Ambasada Republike Češke je u danu Otvorenih vrata, manifestaciji u kojoj učestvuju zemlje članice EU uz podršku Delegacije EU u Srbiji i EU info centra, ugostila studente sa Univerziteta u Srbiji.

To je bila prilika i da ambasadorka Ivana Hlavsova poruči da Češka podržava strateški cilj Srbije da postane članica EU i da smatra da bi do kraja juna, kada se završava holandsko predsedavanje Evropskom unijom, trebalo otvoriti poglavlja 23 i 24. To će po njenoj oceni označiti početak reformi koje Srbija mora da sprovede na putu ka EU.

Hlavsova je istakla da su vrata EU otvorena za Srbiju i druge kandidate, ali da od tih zemalja i njihovog sprovođenja reformi zavisi kada će postati članice EU.

Ona je ukazala i da je Češka protiv toga da se zemljama kandidatima nameću novi uslovi i ocenila i da Češka sa Srbijom ima odlične odnose i da nema nikakvih otvorenih pitanja.

“Jedan od prioriteta naše spoljne politike je ekonomski razvoj, demokratija i stabilnost ovog regiona”, istakla je Hlavsova i objasnila da Češka ne podržava Srbiju samo na političkom planu nego i kroz razne projekte i stručnu pomoć na putu ka EU.

Jedan od značajnih vidova podrške Češke su i podrška školovanju studenata iz Srbije. Dan otvorenih vrata bio je prilika da  Hlavsova uruči stipendije za 11 studenata koji će nastaviti  školovanje na državnim univerzitetima u Češkoj

Beta

Beta

„Presrećna sam zbog odlaska u Češku“

Među češkim stipendistima je Jasna Brkić koja je u Beogradu završila Ekonomski fakultet a master studije nastavlja na Masarikovom univerzitetu u Brnu. „Tamo ću da nastavim studije ekonomije, smer biznis menadžment i presrećna sam. Češka je predivna zemlja“, kaže Jasna.

Isidora Katanić  je završila gimnaziju u Beogradu prošle godine. „Godinu dana sam učila jezik u Češkoj i sada ću, zahvaljujući ovoj stipendiji početi studije na Masarikovom fakultetu u Brnu. Upisaću smer antropologija na Prirodnom fakultetu“, priča nam Isidora.

Nenad Stevanović iz Smederevske palanke završava Ekonomski fakultet u Kragujevcu i namereva da nastavi studije na nekom od tehničih fakulteta u Češkoj. Ni on ne krije sreću što je stipendista i sprema se da početkom septembra ode u Češku: „Dobio sam stipendiju za učenje jezika i spremanje za studije za sledeću godinu. Ova stipendija me prati još tri godine koliko ću tamo studirati. Imam želju da studiram na univerzitetu ČVUT. Tamo postoje dva fakulteta za koje sam zainteresovan, informatika i robotika. Češki sam učio protekle godine u Kragujevcu, a sada ću još godinu dana učiti jezik u Podjebradima. To je banja koja se nalazi 50 km od Praga i i tamo je škola pri Karlovom univerzitetu koja pomaže studentima da se pripreme za prijemne i za studije“.

Osim jedanaestoro stipendista u Ambasadi Češke su tokom Dana otvorenih vrata boravili i studenti arhitekture iz Beograda, Niša i Kragujevca i istorije umetnosti i Likovne akademje iz Beograda. Uz stručno vođenje Ivana Markovića, istoričara arhitekture, imali su priliku da obiđu zgradu sazidanu 1927. godine prema projektu češkog arhitekte Alojza Mezere. Građevina građena namenski, za ambasadu tadašnje Čehoslovačke, jedan je od jedinstvenih, odlično očuvanih zdanja tog vremena sa originalnim nameštajem, ukraisma u enterijeru i izuzetnim primercima svetski poznatog češkog kristala.