Počela svečana konferencija povodom 10 godina Istočnog Partnerstva

0

Godišnja konferencija predstavnika Istočnog Partnerstva i lidera Evropske unije počela je danas u Briselu. Svečani događaj, koji se organizuje po deseti put, otvorio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Konferencija, na kojoj se okupljaju šefovi država ili vlada i ministri spoljnih poslova zemalja partnera, šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije, predstavnici civilnog društva, poslovni lideri, mladi i novinari iz 34 zemlje, ne samo da slavi uspeh partnerstva, već predstavlja i forum za diskusije o svom budućem strateškom smeru. U razgovorima učestvuju i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johanes Han i komesar za trgovinu, Sesilija Malmstrom.

„Istočno partnerstvo je u osnovi partnerstvo za građane, fokusirano na ono što je njima važno. Zajedno radimo na jačanju ekonomije, jačem upravljanju, boljoj povezanosti i jačim društvima “, rekao je Junker.

“Uspostavili smo ambiciozne sporazume o pridruživanju i duboka i sveobuhvatna područja slobodne trgovine sa Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom, a građani ovih zemalja takođe imaju koristi od putovanja bez viza za kratke boravke u EU.125.000 kredita je odobreno preduzećima u Istočnom Partnerstvu, od kojih je polovina u lokalnoj valuti, a mi smo doprineli stvaranju više od 30.000 radnih mesta u regiji. Želeo bih da se i dalje fokusiramo na sadržaj onoga što verujemo da treba da radimo zajedno, kako bi naše partnerstvo moglo da održi svoja obećanja,” tvrdi predsednik Evropske komisije.

Istočno Partnerstvo je zajednička inicijativa koja uključuje EU, njene države članice i šest istočnoevropskih partnera: Jermeniju, Azerbejdžan, Belorusiju, Gruziju, Republiku Moldaviju i Ukrajinu. To je specifična dimenzija evropske politike susedstva. Istočno partnerstvo ima za cilj izgradnju zajedničkog područja zajedničke demokratije, prosperiteta, stabilnosti i povećane saradnje. Pored toga, obveznice koje su nastale kroz Istočno partnerstvo pomažu jačanju otpornosti države i društva: ono čini EU i partnere jačim i sposobnijim da se nose sa unutrašnjim i spoljnim izazovima.

Podeli

Comments are closed.