Počela svečana konferencija povodom 10 godina Istočnog Partnerstva

0

Godišnja konferencija predstavnika Istočnog Partnerstva i lidera Evropske unije počela je danas u Briselu. Svečani događaj, koji se organizuje po deseti put, otvorio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Konferencija, na kojoj se okupljaju šefovi država ili vlada i ministri spoljnih poslova zemalja partnera, šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije, predstavnici civilnog društva, poslovni lideri, mladi i novinari iz 34 zemlje, ne samo da slavi uspeh partnerstva, već predstavlja i forum za diskusije o svom budućem strateškom smeru. U razgovorima učestvuju i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johanes Han i komesar za trgovinu, Sesilija Malmstrom.

„Istočno partnerstvo je u osnovi partnerstvo za građane, fokusirano na ono što je njima važno. Zajedno radimo na jačanju ekonomije, jačem upravljanju, boljoj povezanosti i jačim društvima “, rekao je Junker.

“Uspostavili smo ambiciozne sporazume o pridruživanju i duboka i sveobuhvatna područja slobodne trgovine sa Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom, a građani ovih zemalja takođe imaju koristi od putovanja bez viza za kratke boravke u EU.125.000 kredita je odobreno preduzećima u Istočnom Partnerstvu, od kojih je polovina u lokalnoj valuti, a mi smo doprineli stvaranju više od 30.000 radnih mesta u regiji. Želeo bih da se i dalje fokusiramo na sadržaj onoga što verujemo da treba da radimo zajedno, kako bi naše partnerstvo moglo da održi svoja obećanja,” tvrdi predsednik Evropske komisije.

https://twitter.com/EU_Commission/status/1128234264154247170

Istočno Partnerstvo je zajednička inicijativa koja uključuje EU, njene države članice i šest istočnoevropskih partnera: Jermeniju, Azerbejdžan, Belorusiju, Gruziju, Republiku Moldaviju i Ukrajinu. To je specifična dimenzija evropske politike susedstva. Istočno partnerstvo ima za cilj izgradnju zajedničkog područja zajedničke demokratije, prosperiteta, stabilnosti i povećane saradnje. Pored toga, obveznice koje su nastale kroz Istočno partnerstvo pomažu jačanju otpornosti države i društva: ono čini EU i partnere jačim i sposobnijim da se nose sa unutrašnjim i spoljnim izazovima.

Podeli

Comments are closed.