Povodom početka beogradske Nedelje ponosa, Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji je posetio Prajd info centar u Beogradu. Iako se događaji ove godine, usled pandemije COVID-19, dešavaju online, ambasador Fabrici je istakao da je veoma važno podržavati LGBTI prava, i to ne samo tokom Prajda već tokom cele godine.

Photo: Philip Morrell

“Nedelja ponosa i srodni događaji značajni su jer šalju poruku da svi građani, bez razlike, imaju ista prava i slobode, uključujući pravo na mirno okupljanje i slobodu izražavanja,” izjavio je ambasador Fabrici.

Ove godine se navršava i 10 godina od održavanja prve Nedelje ponosa u Srbiji. Tim povodom, Fabrici se osvrnuo i na ono što je urađeno na polju zaštite i unapređenja prava LGBTI zajednice u tom periodu. “Srbija je učinila nekoliko koraka u pravom smeru kada je reč o poštovanju prava LGBTI osoba, ali ostaje još mnogo toga da se uradi. Strategija za borbu protiv diskriminacije još uvek nedostaje, napadi na LGBTI osobe i dalje se događaju, ponekad bez odgovarajuće istrage, a u nekim slučajevima čak i bez ikakvog postupanja, što je neprihvatljivo,” nagrasio je Fabrici.

U razgovoru sa aktivistima, razmotren je položaj i specifične potrebe koje LGBT udruženja imaju u Srbiji. Istaknuto je pitanje bezbednosti, ali i pitanja uslovara rada i održivosti usled ekonomske krize i pandemije COVID-19, koji utiču na sve aspekte organizovanja i delovanja.

“Važno je nastaviti s naporima na stvaranju društva u kojem će svi ljudi, bez obzira na njihove razlike i specifičnosti, živeti slobodno i sigurno. EU ne daje samo političku podršku borbi za LGBTI prava, već takođe sprovodi i projekt usmeren na borbu protiv nasilja i diskriminacije LGBTI osoba. Podrška LGBTI pravima je podrška pravima svih ljudi”, zaključio je ambasador Fabrici.