Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišli su lokalitete na kojima se sprovode projekti finansirani iz pretpristupnih fondova u opštini Raška.

Jedan od projekata je i izgradnja prečistača za otpadne vode. Ambasador Fabrici navodi da pitanja zaštite životne sredine razmatraju se na najvišem političkom nivou, kako u Briselu tako i širom svetaa da veoma često ove političke inicijative prate loše vesti o novim naučnim nalazima o zagađenju, klimatskim promenama i okolnostima.

„Evropski zeleni dogovor daje istaknuto mesto Zapadnom Balkanu, a Zelena agenda za Zapadni Balkan akcija je koja će biti pokrenuta u narednim mesecima. Ne može biti efektivne zelene tranzicije za Evropu bez Zapadnog Balkana koji se nalazi u EU, sa ostalim državama članicama. Pre ili kasnije ove zemlje će se pridružiti EU – naša uloga je da im pomognemo da se pripreme za članstvo“, ističe šef Delegacije EU.

Premijerka Brnabić poručuje da Vlada nastavlja sa projektima unapređenja i zaštite životne sredine, kao da se aktivnosti u toj oblasti sistemski planiraju.

„Jedan od fokusa jeste prečišćavanje otpadnih voda, kako bi sačuvali reke za generacije koje dolaze“, rekla je premijerka. Hvala partnerima iz EU na finansiranju, a učešće Srbije bilo je 10 odsto u oblasti infrastrukturnih radova i 18 procenata u opremi“, navodi premijerka Brnabić.

Ambasador i premijerka takođe su prisustvovali otvaranju „Samousluge za mlade“, čiji je cilj da mladi što lakše i brže dođu do zaposlenja.

Teško je kad ste na početku svog odraslog života znati šta želite da radite i sagledati mogućnosti koje postoje, napominje ambasador Fabrici, uz napomenu da će EU nastaviti da podržava ulaganje u ljudske resurse i kompetitivnost.

„Dugoročne strukturne reforme i dalje su ključne za osiguranje usklađenosti potražnje i ponude veština u Srbiji, ublažavanje mogućih nedostataka veština zajednička je odgovornost i privatnih i javnih aktera da obezbede da sistemi obrazovanja i obuke postanu što fleksibilniji prema potrebama tržište rada“, ističe on.

Projekat, čija je vrednost 4,7 miliona evra, finansira Evropska unija, a sufinansira Vlada Srbije. Mladi će na jednom mestu dobiti informacije kako da iskoriste svoje veštine, ali i kako da steknu nova znanja. Raška je prvi grad u kome se otvara ovakva institucija, a projekat će početi u još 35 opština u Srbiji.