Sombor: Dodela kuća za izbegličke porodice

0

Ugovori o dodeli 30 seoskih domaćinstava namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske potpisani su u Somboru u okviru Regionalnog stambenog programa (RHP).

Među onima koji su se posle dugog podstanarskog puta uselili u svoju kuću je i Goran Vukas, koji će se trajno nastaniti sa porodicom u selu Aleksa Šantić.

„Čekam od devedeset pete, znači nam puno. Zahvaljujemo se svima, donatorima i gradu Somboru, što su nam pomogli da dobijemo krov nad glavom“, kaže Vukas za Radio Televiziju Srbije.

Posle skoro četvrt veka, svoje domaćinstvo dobila je i porodica Darka Pajića, i to u naselju Čonoplja, gde žive već duže vreme, ali bez stalne adrese.

„Sve kuće koje smo iznajmljivali bile su stare, nabijače. Sređivali smo ih i taman i središ, oni ih prodaju i seli se. Meni ovo znači sve. Posle više od dve decenije skućio sam se. Bio sam kao tuđinac, sada imam svoje ognjište“, tvrdi Pajić za Radio Televiziju Vojvodine.

Photo: Beta

RHP zajednički je višegodišnji program zemalja regiona, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Evropska unija aktivno pomaže aktivnosti čiji je cilj obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja za preostale izbeglice nakon rata u bivšoj Jugoslaviji.

Do sada je donirano 232 miliona evra, što čini oko 80 procenata ukupnog budžeta programa. Blizu 3.200 porodica je do sada dobilo stan, seosko domaćinstvo, paket građevinskog materijala ili montažnu kuću. Sprovodi se uz podršku OEBS i UNHCR, a pored EU, u finansiranju učestvuje 14 država.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović ističe da je na ovaj način trajno je rešeno pitanje ljudi koji su svoje domove napustili 1995. i utočište našli u 15 naselja i sela, kao i na teritoriji grada.

„Sombor je bio veliki prihvatni centar izbeglica iz Hrvatske i BiH i zahvaljujući ovom programu, uz pomoć međunarodne zajednice, oni su sada rešili najvažnije pitanje – krov nad glavom i egzistenciju svojih članova domaćinstva“, kaže gradonačelnica Sombora.

„Regionalni stambeni program predstavlja zajednički napor partnerskih zemalja, BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore uz podršku međunarodne zajednice kako bi se konačno zatvorilo poglavlje dugotrajnog raseljenja u regionu“, saopštio je Džozef Melot, zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji.

Podeli

Comments are closed.