Za porodicu Krivokapić iz Kule, život je postao srećniji i spokojniji nakon što su dobili priliku da stanuju u rekonstruisanoj kući koju je obezbedila lokalna samouprava u okviru podrške Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji. Ovaj korak donosi im ne samo krov nad glavom, već i šansu za bolju I sigurniju budućnost.

Majka Štefica i ćerka Katarina podelile su svoje iskustvo sa nama. 

U našem životu se mnogo toga promenilo. Od kada smo počeli da radimo u radionici postale smo srećnije, nasmejane, sigurnije. Ne moramo da razmišljamo kako ćemo preživeti od prvog do prvog, rekla je Štefica. 

Ova priča je primer kako podrška zajednice, lokalnih vlasti i Evropske unije može značajno uticati na živote najugroženijih porodica, kojima je ova vrsta pomoći veoma značajna.

Ključni deo transformacije je kuća koju su Krivokapići dobili zahvaljujući Evropskoj uniji i programu „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji” (EU SHAI). Rekonstruisana kuća nije samo krov nad glavom, već i simbol novog početka. Porodica Krivokapić je, uz podršku lokalnih organizacija, dobila i nameštaj i belu tehniku, čime su stvoreni uslovi za udoban život.

Štefica dalje ističe: Veoma nam znači što smo od Evropske unije dobili kuću, mnogo smo napredovali. Za kratko vreme se izdešavalo puno toga. Dobili smo nameštaj, belu tehniku i kuhinju. Sad imamo i dvorište da možemo da držimo pse i kokoške. Imamo i baštu i vrlo smo zahvalni svima koji su učestvovali u ovom projektu.

Osim stambenog aranžmana, porodica Krivokapić je takođe dobila psihosocijalnu podršku, obuku za aktivno traženje posla, kao i podršku u pisanju svoje radne biografije i apliciranju na poslove. 

Šteficina i Katarinina priča nije samo priča o kući, već i o zajednici koja se brine o svojim članovima i pruža podršku onima kojima je najpotrebnija. Projekti socijalnog stanovanja poput ovog pokazuju da uz zajedničke napore i podršku lokalnih vlasti i Evropske unije, možemo doneti svetliju budućnost porodicama koje se bore sa socijalnim izazovima.

Kako bi na održiv i odgovoran način unapredili životne uslove za najugroženije žene i muškarace, devojčice i dečake koji žive u neodgovarajućim i nesigurnim uslovima širom Srbije pokrenut je program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji” (EU SHAI) . EU SHAI osmišljen je u cilju primena politika socijalne inkluzije i obezbeđivanja održivih stambenih rešenja koje su praćene merama aktivne inkluzije za najugroženiju populaciju. Evropska unija (EU) izdvojila je 27 miliona evra za projekat koji Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) realizuje u 19 gradova i opština širom Srbije, kako bi više od 380 porodica dobila krov nad glavom i podršku aktivnoj inkluziji.