Kad se na maloj kapiji porodice Stojanović u Svilajncu, blizu autobuske stanice, pojavio službenik opštine – znali su da im ne donosi dobre vesti. Papir koji su primili bilo je rešenje o rušenju njihovog kućerka i okolnih objekata u nelegalnom naselju. Višečlana romska porodica koja se tu doselila otkako je deda sazidao malu sobicu, morala je da se iseli.

Iznad sobice koju je napravio deda, otac i ja smo podigli sprat, sredili dvorište i ogradili, ali prema planu opštine o uređenju ovog dela grada – moralo je da se ruši, priča Miša Stojanović (21), radnik iz Svilajnca.

Međutim, unuk Miša odlučio je da se bori. Prijavio se za program dodele socijalnih stanova verujući da za svoje dve kćerkice i suprugu Katarinu može da izgradi sigurnije sutra. Jer gradnjom se i inače bavio – on je zidao, malterisao i nadničio kao građevinski radnik po Svilajncu i okolnim selima na jugu Srbije.

U okviru podrške socijalno ugroženima u Srbiji, Evropska unija je u Svilajncu omogućila ovim stanovnicima da pokrenu održivi posao. Miša je tako prošao obuku i dobio zvanično registrovanu zidarsku radnju za poslovnu delatnost izgradnja stambenih i nestambenih zgrada.

Mada je Miša novim poslom obezbedio da novac neophodan za život redovno stiže, pitanje gde će živeti ostalo je otvoreno. A, onda su stigle najlepše vesti. Kroz program socijalnog stanovanja za koji se Miša prijavio nakon rešenja o rušenju kućerka, u novosagrađenoj zgradi u Kameničkoj ulici u Svilajncu, stan na 3. spratu postao je novi dom za četvoro Stojanovića. Od leta 2023. kada su se sa još 25 porodica doselili na novu adresu, njihove devojčice počele su da se navikavaju na igru u novom, zelenom parkiću ispred zgrade. Stojanovići su okrenuli novi list u životu, a zahvalni Miša kaže: Stan je odličan – mala terasica nalazi se na sunčanoj strani, dnevna soba je velika, a moje ćerke imaju odvojenu dečju sobu.

Oni su ušli u novi stan opremljen nameštajem i osnovnom belom tehnikom. Odmah kod ulaznih vrata, na ulazu, nalazi se mala drvena kutija u kojoj vise ključevi novog stana porodice Stojanović. 

Među najtraženijim zanimanjima u Srbiji u 2023. godini, prema zvaničnim podacima, građevinski radnici i zanatlije nalaze se odmah iza najtraženijih IT stručnjaka. Jug Srbije, tradicionalno je mesto odakle dolaze neimari, kvalitetni zidari i građevinci, najčešće učeći zanat kroz porodični posao.

Miša je proveo radno leto na gradilištima u Svilajncu. Njegova građevinska radnja, za koju je odštampao i vizit-karticu sa kontakt brojevima, nalazi se i na Mišinoj Fejsbuk stranici na kojoj takođe nudi svoje građevinske usluge. Na teritoriji opštine Svilajnac koja je kroz istoriju bila poznata po trgovini i poljoprivredi, prema popisu živi oko 25 hiljada stanovnika u 22 naselja. Izgradnja kuća i renoviranje stanova u ovom delu Srbije šansa su za sve koji se bave građevinom, šansa je to i za Mišu. Sezona se završila i nema baš puno posla, ali ja sam uvek tu. Za male popravke, sređivanje krova, sitne popravke, kaže on o svom poslu.

Kako bi na održiv i odgovoran način unapredili životne uslove za najugroženije žene i muškarace, devojčice i dečake koji žive u neodgovarajućim i nesigurnim uslovima širom Srbije pokrenut je program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji” (EU SHAI) . EU SHAI osmišljen je u cilju primena politika socijalne inkluzije i obezbeđivanja održivih stambenih rešenja koje su praćene merama aktivne inkluzije za najugroženiju populaciju. Evropska unija (EU) izdvojila je 27 miliona evra za projekat koji Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) realizuje u 19 gradova i opština širom Srbije, kako bi više od 380 porodica dobila krov nad glavom i podršku aktivnoj inkluziji.