U Šapcu su izgrađene nove zgrade – neke od njih su i zgrade za socijalno stanovanje. One postaju dom za mnoge porodice, a jedna od njih je i porodica Ognjena Čolića. Mladi entuzijasta koji ima 19 godina, podelio je svoje inspirišuće iskustvo o životnim promenama i nadama koje je socijalno stanovanje donelo njegovoj porodici.

Uslovi su stvarno sjajni u novom stanu, kaže Ognjen dok odlaže ključeve u kutijicu. Za razliku od mesta gde smo pre živeli, ovo je sasvim drugačiji nivo.

Ognjen ne samo da je pronašao novi dom, već je stekao i priliku za lični razvoj i obrazovanje. U oktobru je krenuo na Mašinski fakultet u Beogradu.

Dobio sam priliku i da završim osnovni nivo AutoCAD-a, dodaje Ognjen. Sam AutoCAD će mi dosta značiti na fakultetu, jer je to alat za tehničko crtanje. Osećam se srećno i ponosno. Sada svaki put kad se vratim iz Beograda, znam da ću imati svoj miran kutak, ističe Ognjen.

Dok je Ognjen sticao znanje o tehničkom crtanju, njegova majka je u okviru programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji” (EU SHAI) dobila priliku da pohađa tkačku radionicu.

Priča Ognjena Čolića služi kao inspiracija za druge mlade ljude, pokazujući im da se uz trud, podršku zajednice i pravilno usmerenje, može puno ostvariti. 

Ovaj primer nas podseća na važnost pružanja podrške socijalno ugroženim porodicama i mladima kako bi im se omogućio pristup obrazovanju i boljoj budućnosti. Ognjen Čolić, sa svojim izvanrednim trudom i odlučnošću, predstavlja svetli primer kako se izazovan početak pretvara u uspešnu budućnost.

Kako bi na održiv i odgovoran način unapredili životne uslove za najugroženije žene i muškarace, devojčice i dečake koji žive u neodgovarajućim i nesigurnim uslovima širom Srbije pokrenut je program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji” (EU SHAI) . EU SHAI osmišljen je u cilju primena politika socijalne inkluzije i obezbeđivanja održivih stambenih rešenja koje su praćene merama aktivne inkluzije za najugroženiju populaciju. Evropska unija (EU) izdvojila je 27 miliona evra za projekat koji Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) realizuje u 19 gradova i opština širom Srbije, kako bi više od 380 porodica dobila krov nad glavom i podršku aktivnoj inkluziji.