Kad rukom pogurate metalna, bela vrata prodavnice u Kuli na severu Vojvodine, čujete dva zvuka – škripu gvozdenih šarki i ljupki osmeh prodavačice. Ona stoji pred rafovima prepunim toalet papira, salveta, ubrusa, kartonskih čaša i papirne galanterije – kako se nazivaju znani i neznani proizvodi od papira. Ne znate gde pre da pogledate!

Gordana Vislavski (35) ove proizvode složila je kao da su suveniri, a najviše se prodaju paketi rolni toalet papira. Zato što je kvalitetan, od pouzdanog recikliranog materijala, ali i zato što se proizvodi u obližnjoj maloj fabrici što komšije posebno cene.

Gordani je ovo je prvi zvanični posao u životu. Usled višegodišnjeg odsustva zbog lečenja, kao osoba sa invaliditetom, ona je nedavno stekla potvrdu o delimičnoj radnoj sposobnosti, a socijalno preduzeće „Plava ptica – th-ink“ omogućilo joj je da može da radi i da se sama izdržava, po prvi put. Itekako mi znači plata jer imam od čega da živim i ne zavisnim ni od koga, kaže Gordana dok dodaje kupcima pakovanje toalet papira, koje je prethodno lično isekla i spakovala.

Kada nije na svom poslu u prodavnici, Gordana radi u malom proizvodnom pogonu socijalnog preduzeća gde radnici seku, lepe i pakuju toalet papir. A na kraju radnog dana, odlazi u stan koji je za njen i miran san još tri zaposlene žene, obezbedila Evropska unija, kroz program podrške socijalnom stanovanju i inkluziji.

U okviru udruženja „Plava ptica“ iz Kule otvoreno je socijalno preduzeće solidarne ekonomije „TH-INK“. U ovom preduzeću zaposlene su osobe sa invaliditetom i osobe sa mentalnim poteškoćama, a proizvode papirnu galanteriju – toalet papir i papirne ubruse. Kupovinom njihovih proizvoda podstiče se zapošljavanje i socijalno uključivanje osoba sa invaliditetom. Osim u njihovoj prodavnici u Kuli, ovi papirni proizvodi mogu se naći i na pijaci u Kuli i u prodavnicama u obližnjem bačkom selu Ruski Krstur.

Prema istraživanju nekoliko evropskih kompanija za proizvodnju papira, odrasli stanovnik na godišnjem nivou potroši oko 10 kg toalet papira. Pretvoreno u brojke – to je oko 3.600 rolni tokom prosečnog životnog veka osobe.

Osim posla, dobila sam i stan u kome zajedno živim sa još tri žene koje rade sa mnom u istom preduzeću, kaže Gordana. I njene cimerke takođe su, pored krova nad glavom, dobile i vrednu radnu obuku za proizvodnju papirne galanterije i zahvaljujući tome, imaju posao i redovne plate.

Život mi se potpuno izmenio – sada imam gde da živim, od čega da živim, a i osmeh mi se vratio u život, kaže Gordana dok ispraća mušterije za kojima lagano škripe šarke teških, metalnih vrata.

Kako bi na održiv i odgovoran način unapredili životne uslove za najugroženije žene i muškarace, devojčice i dečake koji žive u neodgovarajućim i nesigurnim uslovima širom Srbije pokrenut je program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji” (EU SHAI) . EU SHAI osmišljen je u cilju primena politika socijalne inkluzije i obezbeđivanja održivih stambenih rešenja koje su praćene merama aktivne inkluzije za najugroženiju populaciju. Evropska unija (EU) izdvojila je 27 miliona evra za projekat koji Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) realizuje u 19 gradova i opština širom Srbije, kako bi više od 380 porodica dobila krov nad glavom i podršku aktivnoj inkluziji.