Sve bolja ekonomska saradnja Srbije i Evropske unije

0

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, učestvovao je na dva panela tokom 19. Ekonomskog samita Srbije, gde se govorilo o aktuelnim dešavanjima u EU, kao i o stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

„EU integracije Zapadnog Balkana su realnost, dešavaju se svakog dana i korist mogu da osete i građani i privrednici u regionu, ali i u Uniji. Ekonomije su sve više povezane, 70 posto trgovine regiona obavlja se sa EU, i zahvaljujući sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju, kojima se ukidaju carine, obim trgovine nastavlja da raste, samo u Srbiji za 8 posto prošle i 5 posto ove godine“, ističe ambasador Fabrici.

„Buduće članice će morati da poštuju vrednosti i principe. Dalji napredak je moguć samo ako zemlje kandidati kao prioritet postave borbu sa slabostima u ključnim oblastima. Mogu slobodno da kažem da su ključne oblasti iste u celom regionu: vladavina prava, fundamentalna prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala“, zaključuje šef Delegacije EU.

Ambasador kaže i da je svestan da je EU bila meta optužbi da podržava „stabilokratije“ ali da Brisel veoma ozbiljno shvata demokratske procese u i izvan EU. Sa time su saglasni i drugi ambasadori učesnici panela.

„Najbolji način da se Zapadni Balkan stabilizuje usvajanje perspektive članstva u EU. Ne postoj razlika izmedju stabilnosti i reforme, na primer u oblasti vladavine prava. Te reforme nisu usluga, od njih će koristi imati gradjani Srbije“, navodi nemački ambasador Tomas Šib i dodao da njegova zemlja ohrabruje nastavak reformi.

„Ne može biti bezbednosti bez razvoja ni razvoja bez bezbednosti. A ni jednog ni drugog ne može biti bez ljudskih prava. Postoji stabilno okruženje u regionu, ima prostora za reforme u oblasti vladavine prava, odatle možete crpeti stabilnost“, ocenjuje austrijski ambasador Nikolaus Luteroti.

„Stabilnost ne podrazumeva konzervativnost, odsustvo evolucije u pogledu društveno-političkog razvoja. Mislim da je stabilnost za nas inkluzivni okvir koji podrazumeva demokratiju ali i bezbednost i ekonomski razvoj“, zaključuje francuski ambasador Žan-Luk Falkoni.

Podeli

Comments are closed.