Timovi iz EU brane TENT

0

Pripadnici Evropskog tima za civilnu zaštitu angažovani su i na crpljenju vode iz postrojenja termoelektrane Nikola Tesla i površinskih kopova, izjavio je u ponedeljak zamenik šefa tog tima Majkl Felfanik.

„Naš zadatak je da radimo  tesno sa vlastima u Srbiji i da im pomognemo da bolje koriste pomoć Evropske unije“, rekao je on nakon obilska timova iz Slovenije i Nemačke koji sa pumpama velike snage crpe vodu iz bloka A Nikola Tesla i sa površinskog kopa Kolubara.

Pre obilaska nemačke ekipe koja crpi vodu sa poplavljenih kopova, Felfanik je obišao blok A TE Nikola Tesla gde su na zaštiti postojenja angažovani pripadnici Slovenačke civilne zaštite.

Slovenac Danijel Torkar je rekao da je Slovenija poslala tim od 47 ljudi od kojih je 26 obučeno za spasavanje na vodi. „Imamo četiri čamca za spasavanje i dve pumpe za izvlačenje velikih količina vode“, rekao je on i istakao da je cilj zaštita TE Nikola Tesla.

Slovenački tim zajedno sa radnicima TE Nikola Tesla bori se da voda ne poplavi uljne pumpe koje se koriste za hlađenje turbina u elektrani, dok njihove kolege iz Nemačke crpe vodu sa površinskih kopova.

Vođa nemačkog tima Kristijan Ruf rekao je da su u Srbiji od subote i da planiraju da ostanu dve nedelje, kao i da je moguće da se njihov boravak produži ako to budu tražile srpske vlasti.

Mi smo zajedno sa rudarima analizirali situaciju. Planiramo da ostanemo dve nedelje posle toga ćemo videti da li smo i dalje potrebni. Moguće je da ako bude potrebno samo zamenimo ljude, a ostavimo opremu, rekao je Ruf.

Felfanik je podsetio da je u okviru Evropskog tima za civilnu zaštitu trenutno u pomaganju poplavljenim područjima Srbije angažovano oko 200 spasilaca iz zemalja članica EU, među kojima su Nemačka, Slovenija, Austrija, Češka i Makedonija.

Podeli

Comments are closed.