Ursula fon der Lejen izabrana za novu predsednicu Evropske komisije

0

Aktuelna nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen izabrana je za novu predsednicu Evropske komisije, pošto je za nju glasala većina poslanika Evropskog parlamenta. Ona će tako 1. novembra postati prva žena na toj funkciji.

Naslednica Žan Klod Junkera dobila je glasove 383 od 733 prisutna evroparlamentarca, a od zvaničnih poslaničkih grupa, njenu kandidaturu podržale su Evropska narodna stranka, socijaldemokrate i liberali okupljeni u novi klub „Obnovimo Evropu“.

„Poverenje koje ste mi ukazali je poverenje u ujedinjenu i snažnu Evropu, od istoka do zapada, od juga do severa. Radimo zajedno i konstruktivno kako bismo stvorili ujedinjenu i snažnu Evropu“, poručuje Fon der Lejenova.

Tokom predstavljanja svog programa u Strazburu, Fon der Lejen je ukazala da ima pozitivan stav prema daljem proširenju EU i pružila je podršku za zemlje kandidate koje ispune uslove, uz jasnu podršku odobravanju statusa kandidata Severnoj Makedoniji i Albaniji.

„Puna sam poštovanja prema naporima koje su zemlje centralne i istočne Evrope sprovele i koje sprovode radi ulaska u EU, Šengen i evrozonu. Moj stav je da to mora biti nagrađeno čim ispune kriterijume“, kaže buduća šefica Evropske komisije.

Za nju je imenovanje na čelo izvršne vlasti EU na neki način povratak kući, pošto je rođena 1959. godine u Briselu. U Nemačku se preselila 13 godina kasnije. Alumnista je Londonske škole za ekonomiju. Majka je sedmoro dece.

Celu političku karijeru provela je u Hrišćansko-demokratskoj Uniji (CDU), stranci aktuelne nemačke kancelarke Angele Merkel. Dugo je važila za favoritkinju nasledi Merkelovu nakon 2021. godine, ali je kandidatkinja za narednu šeficu nemačke vlade postala Anegret Kramp Karenbauer. Popularna AKK će ubuduće preuzeti dužnosti nemačke ministarke odbrane, na poziciji koja je upražnjena odlaskom Fon der Lejen u briselsku administraciju.

Izbor Fon der Lejen pozdravili su brojni zvaničnici

Podeli

Comments are closed.