Vladavina prava i normalizacija odnosa Beograda i Prištine od suštinske važnosti za evrointegracije

0

 

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije (EU) i Srbije usvojio je preporuke na sedmom sastanku u Beogradu kojim se pozdravlja otvaranje 12 pregovaračkih poglavlja.

Dva su privremeno zatvorena i ponavlja da je važno da Srbija obezbedi dovoljno ljudskih i finansijskih resursa, uz finansijsku podršku EU koja dolazi u okviru pretpristupne pomoći EU.

Podseća se da je napredak Srbije u okviru poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, kao i u procesu normalizacije odnosa u okviru poglavlja 35 i dalje od suštinske važnosti za sveukupnu dinamiku pregovaračkog procesa, u skladu sa Pregovaračkim okvirom i pozdravlja održavanje četvrtog sastanka Saveta SSP EU – Srbija.

Potvrdjuje se da je Srbija sveukupno ostvarila pozitivne rezultate u sprovodjenju svojih obaveza iz SSP, uzima u obzir odredjena otvorena pitanja u okvoru SSP, posebno ona dugotrajna koja se odnose na državnu pomoć i fiskalnu

diskriminaciju odredjene robe i pozdravlja kontinuirani dijalog izmedju Srbije i Evropske komisije u cilju potpune primene SSP, s obzirom da to ostaje ključno za trgovinske odnose izmedju EU i Srbije, navodi se u preporukama sa sastanka.

Ponavlja se važnost komunikacije o EU u procesu pristupanja, koja ostaje prvi ekonomski i politčki partner Srbije, podstiče vlasti u Srbiji i Delegaciju EU u Srbiji da ulažu više truda u promovisanje evropskih vrednosti u javnim debatama, dodaje se u Deklaraciji i preporukama sa sastanka koji je održan 20. i 21. decembra.

Podeli

Comments are closed.