Zapadni Balkan ostaje prioritet nove Evropske komisije

0
Zapadni Balkan ostaje prioritet za novi sastav Evropske komisije, poručio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici na otvaranju debate „Pet godina pregovora: Koliko je Srbija daleko od članstva u EU„. Događaj je organizovan povodom petogodišnjice rada portala European Western Balkans (EWB) uz podršku Beogradske otvorene škole.
Ključna pitanja za Zapadni Balkan tokom mandata nove Evropske komisije biće strukturne reforme. Portfolio za Zapadni Balkan ostaje isti, struktura ostaje ista, a to su vladavina prava, razvoj ekonomije, razvoj javne administracije, borba protiv korupcije, dobri odnosi sa susedima, kao i rešavanje regionalnih sporova“, naglašava ambasador Fabrici.
U govoru na srpskom jeziku, Fabrici je čestitao petogodišnjicu rada portala EWB i naveo da se taj jubilej poklapa sa godišnjicom početka pregovora Srbije za priključenje EU u januaru 2014. godine.
„Posao novinara koji pokrivaju proces evropske integracije nije lak i jednostavan, ovo je velika odgovornost koju ste dokazali, svako vas bodrim da nastavite da izveštavate profesionalno“, naglašava ambasador.

Photo: Fonet

Glavni i odgovorni urednik European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija kaže da je portal, od otvaranja pregovora između Srbije i EU, organizovao preko 30 događaja posvećenih raznim aspektima pristupanja, a da je glavno pitanje ove konferencije koliko će ih još biti dok se proces ne završi.

„Tokom poslednjih pet godina, European Western Balkans objavio je 300 intervjua, preko 300 autorskih tekstova, a 30 visokih evropskih zvaničnika govorilo je za portal. 2017. godine pokrenuta je srpska verzija EWBa nedavno i mobilna aplikacija“, navodi Štiplija.

Nakon uvodnih izlaganja, organizovane su dve debate, u kojima se razgovaralo o najvećim izazovima koji Srbiju očekuju u nastavku evropskog puta.

Podeli

Comments are closed.