Predstavljeni kandidati za novu Evropsku komisiju

0

Izabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je kandidate za nove evropske komesare kada preuzme dužnost 1. novembra ove godine. Svaka država imaće po jednog komesara, a predloženi kandidati uskoro će se naći pred poslanicima Evropskog parlamenta.

Potrebna nam je Komisija koja će imati velike ciljeve, navela je prva žena izabrana da vodi tu instituciju.

„Ovaj tim će delovati na evropski način: preduzećemo odlučne mere protiv klimatskih promena, izgraditi partnerstvo sa Sjedinjenim Državama, definisaćemo svoje odnose sa samosvesnijom Kinom i biti pouzdan sused, na primer, Africi. Moja Komisija će biti geopolitička, posvećena održivim politikama. Želim i da Evropska unija bude čuvar multilateralizma, pošto znamo da smo jači kada zajedno ostvarujemo ono što ne možemo sami“, kaže Fon der Lajen.

Kandidat za novog visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj Fonteljes je aktuelni španski ministar za spoljne poslove, Evropsku uniju i saradnju. Profesor matematike i aeronautički inženjer nekada je obavljao i funkciju predsednika Evropskog parlamenta. Njegov portfolio je opisan kao „Snažnija Evropa u svetu“ i, ukoliko bude potvrđen, naslediće Federiku Mogerini.

Johanes Han predožen je za novi mandat evropskog komesara, ali mu je dodeljen resor Budžet i administracija. Kandidat za novog komesara za proširenje je mađaski političar Laslo Tročanji. Dosadašnji mađarski ministar pravde predvodio je liste svoje stranke Fides na evropskim izborima. Iza njega je i diplomatska karijera, pošto je bio ambasador svoje zemlje u Belgiji/Luksemburgu i Francuskoj. U pismu o kandidovanju, naredna predsednica Evropske komisije izdvaja tri prioriteta u resoru proširenja na Zapadni Balkan:

  • Održavanje i ubrzavanje napretka u narednih pet godina, bazirano na učinku svake pojedinačne zemlje kandidata;
  • Komisija ostaje posvećena predlogu da se otvore pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom;
  • Potrebno je ubrzati strukturalne i institucionalne reforme, sa jasnim fokusom na vladavinu prava, ekonomski razvoj i reformu javne uprave. Potrebno je podržati i sve napore u oblasti borbe protiv korupcije, kao i inicijative sa ciljem poboljšanja dobrosusedskih odnosa.

Sledeći korak je da bi Evropski parlament trebalo da da saglasnost za ceo sastav Komisije. Pre toga će se održati predstavljanje kandidata za komesare u odgovarajućim parlamentarnim odborima u skladu s Poslovnikom EP.

Pogledajte još:

Podeli

Comments are closed.