Počeo je još jedan tvining projekat, koji finansira EU – „Podrška uspostavljanju sistema klasifikacije trupova u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU“.

Svečanost povodom početka projekta održana je u Palati Srbija, 20. oktobra.

Vedrana Ilić, pomoćnica ministra Sektora za međunarodnu saradnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV), napomenula je da ovaj projekat nastavlja da podržava proces usklađivanja zakonodavstva sa pravom EU u oblasti klasifikacije trupova i time nastavlja put ispunjavanja obaveze koje je Srbija preuzela prema Evropskoj uniji.

Ambasador Španije u Srbiji, Raul Bartolome Molina, istakao je da, kroz projekte saradnje između državnih institucija Španije i Srbije, obe zemlje rade zajedno na krajnjem cilju poboljšanja kvaliteta života svakog građanina. Takođe, ovaj projekat je moguć zahvaljujući konzorcijumu sa Letonijom, koji predstavlja primer bliske saradnje među državama članicama EU u svim oblastima svakodnevnog života.

Sakelaris Hourdas, iz Delegacije EU u Srbiji, pomenuo je značaj trgovine poljoprivrednim proizvodima, gde Srbija tradicionalno više izvozi nego što uvozi i osvrnuo se na značaj ovog projekta za usklađivanje sa standardima kvaliteta i za ispunjavanje zahteva potrošača.

Opšti cilj projekta jeste usmeravanje proizvođača mesa ka zahtevima tržišta i potrošača, kao i unapređenje kvaliteta proizvodnje mesa i transparentnosti tržišta mesa u Republici Srbiji.

Projekat bi trebalo da rezultira uspostavljanjem obaveznog sistema klasifikacije goveđih i svinjskih trupova na liniji klanja i izveštavanjem njihovih cena u skladu sa propisima Evropske unije, kao i primenom definicija, nalepnica i prodajnih etiketa.

Projekat ima budžet od milion evra i traje 18 meseci, tokom kojih će se sprovoditi različite misije stručnjaka iz Španije i Letonije, koji će obilaziti različite objekte za proizvodnju mesa i sprovodiće obuku za MPŠV, kontrolni organ i osoblje klanica.

Podrška Evropske unije sprovodi se u saradnji sa Vladom Srbije. Evropska unija je veći donator od svih ostalih međunarodnih donatora zajedno. Donacije Evropske unije se koriste za razvoj Srbije. Više o podršci EU sektoru poljoprivrede, pročitajte na ovom linku.