Prošlost i budućnost Evropske unije, odnosi sa Srbijom i koristi procesa evropskih integracija bile su teme razgovora između zvaničnika i srednjoškolaca, na promociji 13. izdanja Evropskog dnevnika u Zemunskoj gimnaziji.

„EU je kao politički projekat nastala nakon Drugog svetskog rata. To je bilo vreme promene paradigme, da se sukobi umesto ratom rešavaju kompromisom. Stoga, Unija je danas prostor slobode i prosperitete. Osećam se privilegovano što sam ambasador EU u Srbiji. Promovišem interese EU, a među njima jeste i to da Srbija postane članica Unije. Tako da u isto vreme radim i za interese Srbije”, napomenuo je ambassador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Ambasador navodi i da mladi imaju veliku ulogu u određivanju pravca razvoja svake zemlje.

“Pitanje pristupanja Srbije EU je pitanje boljeg života, pitanje vaše budućnosti. Odluka je u vašim rukama, a EU vam pruža mnoge mogućnosti koje će vam biti na raspolaganju. Do vas je“, zaključio je ambassador Žiofre.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EU u Srbiji (@eusrbija)

Đake su zanimala pitanja kao što su pitanje migracija, kada država postane članica Evropske unije, ekonomskih nejednakosti država članica, pitanje studiranja u EU, kvaliteta obrazovanja u Srbiji, velike mature, ali i brojne političke teme.

Onlajn izdanje Evropskog dnevnika

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević navodi da je bitno razbiti predrasude koje postoje o EU i zemljama članicama.

„Velika mi je čast da u mojoj školi danas govorimo o Evropskom dnevniku kao o publikaciji koja nas kroz iskustva drugih zemalja uči o tome kako funkcioniše EU, o evropskim vrednostima i o našem evropskom okruženju. Dnevnik je i sredstvo za bolje razumevanje i uloge Srbije u Evropi danas, a ovo je i prilika da ponovim spremnost da o svim ovim temama razgovaramo sa mladim gradjanima Srbije. Važno je da razbijemo predrasude da smo mi drugačiji i da se teško uklapamo u ono što su standardi. Takođe je važno da znamo da su sve specifičnosti i kultura i pismo mnogo bolje zaštićeniji kada ste članovi EU“, pojasnila je ministarka Miščević.

Ministar obrazovanja Branko Ružić kaže da je saradnja put do dobrog obrazovanja.

„Naši strateški pravci u obrazovnim politikama usmereni su na dostizanje EU standarda na svim nivoima obrazovanja. Zajedno sa Delegacijom EU u Srbiji radili smo na inkluziji, na digitalizaciji i jačanju kompetencija, na uvodjenju Državne mature i unapredjenju visokog obrazovanja, omogućavanju veće mobilnosti studenata i mnogo drugo. Ne radimo sve ovo zbog EU, već zbog nas samih jer upravo dostizanjem ovih ciljeva, učinićemo najbolje za naše učenike i u konačnom za naše društvo jer investicija u obrazovanje je najbolja investicija za našu budućnost”, napominje ministar Ružić.

Evropski dnevnik ima za cilj što bolje informisanje o EU, njenim vrednostima i mogućnostima koje pruža. Ovo je trinaesti put da je objavljen u Srbiji.

Dnevnik pokriva širok spektar tema, od nastanka EU i njenih institucija, preko ekologije, ljudskih i manjinskih prava, zajedničkog tržišta i valute EU, do mogućnosti za nastavak obrazovanja u nekoj od zemalja članica EU. Dostupan je u štampanom i onlajn izdanju.

Zemunska gimnazija je jedna od najstarijih i najprestižnijih srednjoškolskih ustanova na teritoriji Beograda. Pored poštovanja duge tradicije, gimnazija je vrlo aktivna i u savremenim projektima saradnje i modernizacije nastave i uslova učenja. Učestvovala je u projektu „Razvoj demokratije i demokratske kulture“ koju je implementirao Savet Evrope uz podršku EU.

„Zemunska gimnazija je evropska škola na tlu Srbije”, kaže direktor te institucije Miloš Bjelanović.

Škola je organizovala Dane demokratske kulture koja ima za cilj da podstakne i ohrabri učenički parlament da razvije aktivnost koja će ga uvesti u red odgovornog i angažovanog učeničkog tela razvijene kulture dijaloga i saradnje sa drugim srednjoškolskim parlamentima. Takođe, profesori gimnazije su u okviru Erazmus+ učestvovali u projektu razmene sa školom IES Ramiro de Maeztu iz Madrida.

Delegacija Evropske unije će i ove godine organizovati takmičenje namenjeno svim srednjoškolcima u Srbiji, koje će početi u januaru. Akcija ima za cilj da podstakne solidarnost kod učenika kroz akcije koje će doprineti njihovim školama i lokalnim zajednicama. Više o rokovima i uslovima takmičenja će biti uskoro dostupno na veb stranici projekta.