Evropska unija omogućiće Srbiji 165 miliona evra direktne budžetske pomoći kako bi građani i privreda nabavili energente i izborili se sa aktuelnom energetskom krizom, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom obilaska radova na gasnom interkonektoru u blizini Niša.

„Mislim da je ovo neophodno da bi Srbija, kao i druge zemlje, mogla da podrži ugrožene delove društva, kako bi izašli na kraj sa većim cenama energenata“, istakla je Fon der Lajen.

Kompletna izjava predsednice Evropske komisije

Predsednica Komisije navodi da se radi o kratkoročnom rešenju za aktuelne probleme, ali da je neophodno dodatno raditi i na strateškom ojačavanju energetskoj bezbednosti, regionalnom i evropskom povezivanju i diversifikaciji izvora gasa.

Novi gasni interkonektor Srbija – Bugarska omogućiće upravo to, da i zemlja i region dobijaju gas iz različitih izvora. Projekat je finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju. Dosad je Republika Srbija za ovaj projekat izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje.

Snabdevanje gasom je važno za građane i privredu. Gas delimično obezbeđuje grejanje za domove, a potreban je i za rad brojnih privrednih grana. Gas čini 13 odsto potrošnje primarne energije u Srbiji, koja trenutno može da ga dobije samo sa dve ulazne tačke – preko gasovoda Balkanski tok i iz Mađarske. Gasni interkonektor, koji povezuje gasne mreže Srbije i Bugarske, povećaće diversifikaciju izvora energije u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, omogućavajući Srbiji sigurnije i stabilnije snabdevanje iz različitih sistema gasne mreže, posebno iz Azerbejdžana i budućeg LNG terminala u Aleksandropolisu u Grčkoj koji može da prima gas iz celog sveta.

Više o gasnom interkonektoru Srbija – Bugarska

„Već smo zajedno u Energetskoj uniji. Štagod da EU radi, Zapadni Balkan je uključen, pošto smo toliko povezani da postupci sa obe strane utiču jedni na druge. Ako se nešto desi u EU, ima uticaj na Zapadnom Balkanu, ako se ovde desi nešto pozitivno kao što je gasni interkonektor, ima pozitivan efekat na celu Uniju“, rekla je predsednica Komisija.

Ona je podsetila i na važnost diversifikacije izvora energije, nakon što je Rusija smanjila isporuku gasa za preko 100 miliona kubika. Šefica EK je takođe najavila dugoročne investicije u vrednosti od preko 500 miliona evra u energetsko povezivanje Srbije i regiona.

Fon der Lajen takođe je istakla projekat izgradnje nove moderne dečje bolnice Tiršova 2 koji podržava EU, a jedan od važnih elemenata tog objekta biće energetska efikasnost zgrade.

„Preko 40 posto emisija nastaje zbog zgrada koje nisu dobro izolovane. Što bolje gradimo zgrade, to je bolje za klimu, ali je bolje i za energetsku efikasnost“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je koliko je EU pomoć važna u ovoj oblasti i izrazio je zahvalnost Uniji.

„Hvala vam na ogromnoj podršci i pomoći. Upravo smo saznali da ćemo dobiti direktnu budžetsku pomoć. Za nas je to veliki novac. Beskrajno hvala vama na podršci. Olakšaćete nam probleme sa kojima se suočavamo“, rekao je predsednik Vučić.

Fon der Lajen razgovarala je sa predsednicom Vlade, Anom Brnabić. Brnabić je zahvalila Fon der Lajen na poseti Srbiji i regionu. Takođe je istakla da je nova energetska politika prvi prioritet nove Vlade, i da će u fokusu biti pitanje dalje energetske diversifikacije.

Predsednica EK upoznala je na sastanku premijerku Brnabić sa aktuelnim pitanjima u vezi sa enegretskom situacijom u Evropi.  Sastanku su prisustvovale i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.