Ugovor o grantu za deonicu pruge Beograd–Niš, vredan 174,6 miliona evra u okviru železničkog koridora 10 potpisan je danas. Projekat je deo Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan i Inicijative Tima Evropa i doprinosi strategiji Global Gateway.

Samo mesec dana nakon potpisivanja prvog granta, EIB Global je potpisala drugi za poddeonicu Paraćin–Trupale–Međurovo, u okviru paketa finansiranja EU vrednog 2,2 milijarde evra za deonicu Beograd–Niš na železničkom Koridoru 10. Ugovor za prvi grant iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (82,8 miliona evra) potpisan je u februaru 2023. godine. Ovim sredstvima će se podržati unapređenje i modernizacija železničke pruge duge 230 km, omogućujući brzinu i do 200 km/h između Beograda i Niša, povećan protok robe i privredni rast oblasti duž koridora.

Potpisivanju su prisustvovali premijerka Republike Srbije Ana Brnabić, potpredsednica EIB Liljana Pavlova, ministarka evropskih integracija Tanja Miščević, ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre i predstavnici železnice Srbije. Ovaj projekat je važan deo Ekonomsko-investicionog plana i Inicijative Tima Evropa. Za njega će se koristiti i tehnička pomoć EU, za pripremu dokumentacije u skladu sa ekonomskim, ekološkim i društvenim zaštitnim merama i pravilima koja se primenjuju na javne nabavke EU.

Potpredsednica EIB Liljana Pavlova zadužena za Zapadni Balkan objasnila je: „Za mesec dana potpisali smo već dva granta za ovaj važan projekat. To dokazuje posvećenost EU i njenih institucija izgradnji nove, unapređene železničke deonice između dva ključna grada u Srbiji, povezujući zemlju sa regionom i dalje sa EU, jer ova deonica je deo panevropskog železničkog Koridora 10. Mobilišući značajnu finansijsku i tehničku pomoć u okviru Tima Evropa, želimo da pomognemo Srbiji da se integriše u evropske železničke mreže i omogući multimodalne opcije transporta u korist svojih građana, životne sredine i privrede.”

Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je: „Velika zahvalnost našim partnerima iz Evropske investicione banke što podržavaju naš strateški cilј, a to je priklјučenje Evropskoj uniji i što podržavaju ekonomski rast i produktivnost Srbije kroz obezbeđivanje neophodnih sredstava za različite infrastrukturne projekte koji su od regionalnog značaja. Upravo je jedan od takvih projekata i železnica Beograd–Niš, deonica Paraćin–Međurovo za koji je danas potpisan Sporazum o grantu, čija će izgradnja olakšati putovanje građanima Srbije i bolјe povezati region“.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da će bespovratna pomoć EU u iznosu od 174,6 miliona evra za ovaj deo pruge doprineti značajnom poboljšanju bezbednosti putničkog saobraćaja u Srbiji, skraćenju dužine putovanja, bržem prevozu robe i smanjenju troškova održavanja železničke infrastrukture.

“Zbog svega toga, putovanja i transport robe vozom biće privlačniji i građanima i privredi. I na ovaj način, naša država, u partnerstvu sa EU i uz njenu podršku, ostvaruje svoje nastojanje da se infrastrukturno poveže sa susednim državama i sa čitavom Evropskom unijom i time doprinese sveukupnom razvoju Srbije”, naglasila je ministarka Miščević.

Ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić zahvalio je EIB na podršci srpskim železničkim projektima i istakao da će ovaj sektor biti prioritet za zemlju u narednom periodu.

Drugi grant potpisan danas deo je finansijskog paketa EU vrednog 2,2 milijarde evra za modernizaciju železničke deonice Beograd–Niš koji podrazumeva do 600 miliona evra bespovratnih sredstava i predstavlja jasan signal da Tim Evropa brzo napreduje u obezbeđivanju sredstava za ovaj vodeći železnički projekat. Paket obuhvata i zajam EIB u iznosu od 1,1 milijarde evra, kao i 550 miliona evra zajma od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre je rekao: “ Nova železnička pruga koju finansira EU menja stvarnost na terenu na pozitivan način i vodi nas u novu budućnost. Dok je trenutno za putovanje od Beograda do Niša potreban skoro ceo radni dan, to će – kada projekat bude završen – trajati samo sat i 40 minuta. Za ovo vreme možete pogledati lep film dok putujete. Ovaj projekat omogućava budućnost u kojoj su ljudi bliži, bolje povezani unutar Srbije, ali i Evrope i regiona. Ova nova pruga će otvoriti mnoga nova radna mesta i podstaći privredni rast.”

U poslednjih 10 godina, EIB je širom sveta podržala železnički sektor sa više od 39 milijardi evra, pomažući izgradnju i unapređenje gotovo 2000 kilometara pruga i 304 stanice. Kao vodeći finansijer strateških železničkih deonica na Zapadnom Balkanu, EIB je u železnički sektor uložila preko 1,2 milijarde evra, podržavajući regionalnu saradnju i povezivanje.