50 miliona evra za unapređenje vodosnabdevanja u Srbiji

0

25 lokalnih samouprava unaprediće svoju infrastrukturu nakon sporazuma o investicijama u vodosnabdevanju, koji su potpisali menadžerka Evropske investicione banke (EIB) za Srbiju Ana Solecki i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević. Od 50 miliona evra, 10 je donacija osam članica EU, dok je 40 kredit EIB-a po povoljnim uslovima.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenjuje da je kvalitet vode od ključnog značaja za stanovništvo Srbije i deo je ekoloških reformi na putu ka članstvu u EU.

„Značajan doprinos Evropske unije porvrđuje da je proces proširenja fokusiran na vrlo konkretne projekte. Efikasno snabdevanje vodom i nove kanalizacione mreže su očigledni rezultati posvećenosti životnoj sredini i akcija koje je preuzela Srbija. Proširenje u svojoj osnovi ima bolji svakodnevni život građana, i to je osnovna poruka kampanje #EUzaTebe“, ističe ambasador Fabrici.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je na donaciji svim zemljama, posebno Italiji i Poljskoj čija je donacija pojedinačno najveća.

„Živimo u vreme klimatskih promena i voda je jedan od najvažnijih resursa koji rasipamo, jer su gubici na vodovodnoj mreži u nekim lokalnim samoupravama i preko 70 odsto. Unapredjenje sistema za vodosnabdevanje je važno i zbog održivog poslovanja javnih preduzeća jer će se eliminisati gubitak“, ističe premijerka.

Direktorka Kancelarije za EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre navodi da je donacija osam zemalja EU od deset miliona evra najveća do sada data Zapadnom Balkanu.

„Kredit i donacija će obezbediti sisteme za vodosnabdevanje za oko 600.000 stanovnika. Ovo nije jedini projekat EIB u Srbiji, finansiramo 300 projekta medju kojima su Koridor 10, klinički centri u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, istraživanje i razvoj, mala i srednja preduzeća“, pojašnjava Negre.

Koristeći novac od članica EU i EIB-a, zameniće se i azbestne cevi, pojašnjava Blagojević, i dodaje da će se uvesti automatsko upravljanje, pa će uspostavljene mreže biti dovoljne za snabdevanje u narednih nekoliko decenija.

Podeli

Comments are closed.