Sinoć je u Njujorku tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija pokrenut međunarodni Savez za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje. Među zemljama koje su se pridružile Savezu je i Srbija. Ova inicijativa, koja predstavlja zajednički poduhvat EU, Argentine i Mongolije, okuplja 58 zemalja učesnica sa ciljem suzbijanja trgovine proizvodima koji se koriste za izvršenje smrtne kazne i mučenje.

Mučenje je međunarodnim pravom zabranjeno bez obzira na okolnosti. Uprkos tome, širom sveta se i dalje trguje proizvodima koji uzrokuju smrt i bol. Među njima su palice sa metalnim šiljcima, pojasevi za elektrošokove, uređaji kojima se ljudi vezuju prilikom zadavanja elektrošokova, hemikalije za izvršenje smrtne kazne i sistemi za prisilno ubrizgavanje.

„Jedina svrha ovih proizvoda je da nanose ogromnu patnju i ubijaju ljude. Vreme je da preduzmemo konkretne mere za suzbijanje ove gnusne trgovine. Uzbuđena sam što je tako veliki broj zemalja širom sveta potpisalo zajedničku Deklaraciju i pristupilo Savezu. Zajedničkim delovanjem pokazujemo da više nećemo tolerisati ovaj vid trgovine“, izjavila je komesarka EU za trgovinu Sesilija Malstrem.

Danas je 58 zemalja iz celog sveta (Afrika, Severna i Južna Amerika, Evropa i Azija) potpisalo zajedničku političku deklaraciju. Pristupanjem Savezu, države su se obavezale na delovanje u četiri oblasti:

  • Preduzimanje mera za kontrolu i ograničavanje izvoza ovih proizvoda;
  • Opremanje carinskih organa adekvatnim instrumentima. Savez će uspostaviti platformu za nadzor trgovinskih tokova, razmenu informacija i utvrđivanje novih proizvoda;
  • Pružanje tehničke pomoći zemljama za usvajanje i sprovođenje zakona koji se tiču zabrane trgovine ovim proizvodima;
  • Razmenu praksi za efikasne sisteme kontrole i sprovođenja.

Medicinski proizvodi za smrtonosne injekcije i proizvodi za mučenje su sve skuplji i sve ih je teže nabaviti, za šta su delom zaslužna stroža pravila u EU i drugim delovima sveta. Proizvođači i trgovci, međutim, pokušavaju da zaobiđu ove propise, ali sa porastom broja zemalja posvećenih zabrani izvoza ovih proizvoda napori za okončanje ovog vida trgovine postaju delotvorniji. Savez otvara priliku za preduzimanje konkretnih koraka u cilju zabrane trgovine ovim proizvodima širom sveta, zahvaljujući čemu će se oni sve teže nabavljati.

Za više informacija o Savezu, posetite http://torturefreetrade.org