Kulturno nasleđe Srbije i Albanije, kao i nenasilni načini rešavanja konflikata predstavljeni su kroz modnu reviju mladih iz srednjih škola „Tehnoart“ iz Beograda i „Hamdi Bušati“ iz Skadra. Učenici i učenice srednjih škola organizovali su, uz podršku nastavnog osoblja, modnu reviju u galeriji RTS Kluba. Revija je završni događaj razmene „Kreiram za tebe, kreiraj za mene“, koju ove dve škole sprovode u okviru regionalnog programa „Superškole“ Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

„Tehnoart Beograd” škola za mašinstvo i umetničke zanate, jedna od 27 škola iz Srbije koje učestvuju u drugom ciklusu pomenutog programa, sa partnerskom školom iz Skadra organizovala je dve razmene učenika- u Skadru i Beogradu. Tokom razmena su učenici imali priliku da se bolje upoznaju sa kulturnim nasleđem dve lokalne zajednice, sličnostima i različitostima srpske i albanske kulture, te nenasilnim načinima rešavanja konflikta. Uz to, učenici su dizajnirali i sašili odevne predmete sa tradicionalnim kulturnim motivima Srbije i Albanije, koji su predstavljeni na modnoj reviji.

Reviju su svečano otvorili Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Migel Valterajt, prvi sekretar u Ambasadi Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Ivana Antonijević, pomoćnica ministra turizma i omladine Vlade Srbije, kao i Mina Zirojević, pomoćnica ministra prosvete Vlade Srbije.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, Plamena Halačeva, naglasila je da su napori da se grade mostovi profesionalne i kulturne radoznalosti i saradnje u samim osnovama programa poput „Superškola”, zahvaljujući kojima imamo priliku da ugostimo mlade ljude iz regiona i da im zauzvrat budemo gosti, da pronađemo ono što nam je zajedničko, a ne ono što nas može podeliti – da zbližimo mlade u regionu.

„Drago mi je da čujem da su i nastavnici i učenici imali profesionalne i lične koristi od ovog partnerstva, jer se podrška EU mladima proteže kroz mnoge aspekte života i doprinosi prevazilaženju mnogih izazova sa kojima se mladi suočavaju, kao jedna od najranjivijih populacija u Evropi i regionu Zapadnog Balkana. EU u potpunosti podržava inicijative koje podstiču duh pomirenja i saradnje među mladima u regionu, a mi ćemo nastaviti da podržavamo mlade u promovisanju njihovih ideja i oblikovanju njihove budućnosti”, kaže Halačeva.

U nadi da će se stvoriti više društvenih i ekonomskih mogućnosti za integraciju mladih, više sredstava se ulaže u projekte mobilnosti i učenja kroz program Erazmus+, kao i program Garancija za mlade, koji je namenjen mladima koji nisu zaposleni, u procesu obrazovanja odnosno obuka, naglasila je Halačeva.

Migel Valterajt, prvi sekretar u Ambasadi Savezne Republike Nemačke u Srbiji, istakao je podršku Vlade te zemlje obrazovnim sistemima u regionu, posebno u oblasti jačanja kapaciteta nastavnog osoblja i studenata.

„S druge strane, uvereni smo da interkulturalno razumevanje i dijalog vode ka pomirenju i miru. Znamo to, jer smo to naučili na teži način iz sopstvene istorije bogate događajima. Program razmene je važan stub konstruktivne saradnje i zajedničkog napretka u budućnosti. Nemačka je odlučna da nastavi sa stvaranjem političkog okvira za to“, zaključio je Valterajt.

Pomoćnica ministra turizma i omladine, Ivana Antonijević, naglasila je da Srbija ostaje posvećena regionalnoj saradnji. „Čvrsto verujemo da kroz RYCO možemo da zagovaramo procese pomirenja i izgradnje mira u regionu. RYCO je najvažniji alat za pomirenje mladih i Srbija će ostati posvećena podršci njegovom radu i svim sličnim inicijativama. Molim mlade koji su bili učestvovali na ovim razmenama da nastave da dele svoja iskustva sa svojim prijateljima i lokalnom zajednicom i šire pozitivne primere regionalne saradnje mladih i uspostavljenih prijateljstava”.

„Ministarstvo prosvete će nastaviti da podržava ovaj program i ostajemo partneri RYCO u narednim ciklusima ove važne inicijative” podvukla je Mina Zirojević, pomoćnica ministra prosvete Vlade Srbije.

Podsetimo, predsednica Evropske komisije Fon der Lajen je u svom nedavnom govoru o stanju Unije istakla da je trenutak da pokažemo mladoj generaciji da možemo da izgradimo kontinent na kome mladi mogu biti ono što jesu, vole koga žele i rade ono što žele – na kontinentu koji je ujedinjen u slobodi i miru. Upravo je mir jedan od ciljeva programa „Superškole“ – programa školske razmene na Zapadnom Balkanu koji ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica.

Program školske razmene pružio je priliku učenicima i profesorima/kama da putuju, predstave sebe, svoju školu i običaje, kao i da nauče nešto novo o lokalnim zajednicama u različitim delovima našeg regiona. Razmene koje su organizovale ove dve škole imale su za cilj da povežu učenike i učenice iz dva grada i pruže im priliku za prevazilaženje postojećih stereotipa i predrasuda.

Program „Superškole“ traje tri godine i deo je multidonorskog projekta „Program školske razmene na Zapadnom Balkanu“ koji zajednički finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).

RYCO je međuvladina organizacija koja podržava i unapređuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. RYCO programi usmereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu.  RYCO u središte svog rada stavlja mlade i veruje da bi oni trebalo da doprinose razvoju kulture mobilnosti, interkulturalnih razmena i pomirenja.