„Odgovoriti na poziv istorije“ ključna je tema ovogodišnjeg govora o stanju Evropske unije predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. Ona je pred evropskim poslanicima u Strazburu izdvojila dosadašnje rezultate komisije koja je počela sa radom 2019. godine i iznela svoju viziju za budućnost.

Među brojnim temama, predsednica Komisije je govorila i o proširenju EU. Kaže da je svaki novi talas proširenja donosio produbljivanje političkih odnosa unutar Unije. Predsednica Evropske komisije veruje da će i sledeće proširenje biti osnova za napredak.

„Budućnost Ukrajine je u našoj Uniji. Budućnost Zapadnog Balkana je u našoj Uniji. Budućnost Moldavije je u našoj Uniji. I znam koliko je evropska perspektiva važna za mnoge ljude u Gruziji“, rekla je predsednica Fon der Lajen.

Ona je podsetila i na brojne aktivnosti u koje je već uključen Zapadni Balkan, poput kontrole iregularnih migrantskih tokova ili zajedničke kupovine gasa, na koje pravo ima i Srbija.

„Dakle, to se može uraditi. Ali, moramo bliže pogledati svaku politiku i videti kako bi na njih uticala veća Unija. Zbog toga će Komisija početi da radi na nizu revizija pretpristupnih politika, kako bi videla kako će svaka oblast prilagoditi u većoj Uniji. Moraćemo da razmislimo kako bi naše institucije funkcionisale – kako bi izgledali Parlament i Komisija“, kaže fon der Lajen.

Među inicijativama koje su posebno istaknute, Fon der Lajen je pričala zakonima koji će se ticati novih tehnologija, kontroli upotrebe veštačke inteligencije. Veliki deo govora posvećen je i EU pomoći Ukrajini – to je rođenje „geopolitičke Unije“, navodi Fon der Lajen. Jedan od prioriteta u narednom periodu je i zaštita životne sredine.

„Pre četiri godine, Evropski zeleni dogovor bio je naš odgovor na zov istorije. I ovo leto – najtoplije ikada zabeleženo u Evropi – bilo je podsetnik na to. Grčku i Španiju su pogodili razorni požari – a samo nekoliko nedelja kasnije su ih ponovo pogodile razorne poplave. Videli smo haos ekstremnih vremenskih prilika – od Slovenije do Bugarske i širom naše Unije. Ovo je realnost uzavrele planete. Evropski zeleni dogovor je nastao iz ove potrebe da se zaštiti naša planeta“, navodi se u govoru.

Ovo je bio poslednji govor o stanju EU aktuelne predsednice Komisije.

„Za nešto manje od 300 dana, Evropljani će izaći na izbore u našoj jedinstvenoj i izvanrednoj demokratiji. Kao i na svakim drugim izborima, biće to vreme da se ljudi osvrnu na stanje naše Unije i poslu koji obavljaju oni koji ih predstavljaju. To će biti vreme odluke o tome kakvu budućnost i kakvu Evropu žele“, rekla je Fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije završila je govor ponavljajući poruku da je ovo vreme za Evropu da odgovori na poziv istorije.

Kompletan tekst govora

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EU u Srbiji (@eusrbija)