Povezanost je vrednost EU koja nije apstraktna, već donosi direktnu korist građanima i privredi u vidu bržeg i lakšeg putovanja, uz težnju ka korišćenju vidova transporta koji minimalno utiču na životnu sredinu. Energetski sistemi su često činioci povezanosti, a ulaganje u modernizaciju se itekako isplati. Današnji događaj u Vladi Republike Srbije je primer sinergije ova dva sektora. Uklanjanje potopljenih brodova iz Drugog svetskog rata će omogućiti lakši vodni saobraćaj Dunavom, a nova pametna brojila će omogućiti lakše praćenje i manju potrošnju električne energije.

„Danas smo potpisali ugovor o dodeli bespovratnih sredstava vredan 16 miliona evra – EU donacija Srbiji za projekat Uklanjanja potopljenih brodova iz Drugog svetskog rata iz Dunava, koji se nalaze nizvodno od luke Prahovo, u Đerdapskoj klisuri na granici sa Rumunijom. Ovaj projekat će poboljšati plovnost Dunava u Srbiji. To će učiniti plovidbu Dunavom bezbednijom, zelenijom i efikasnijom, smanjujući opasnosti po životnu sredinu i bezbednost. To je važan projekat i za Zelenu agendu, jer će olakšati preko potreban prelazak sa drumskog na vodni transport. Deo je i Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan, koji ima za cilj da mobiliše do 30 milijardi evra za region. EU daje rezultate za bolji život građana Srbije”, rekao je ambasador Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre.

Nova sredstva će omogućiti bezbednije, efikasnije i pouzdanije uslove za plovidbu tokom cele godine. Uklanjanje postojećih uskih grla od bitnog je značaja i za predviđeno povećanje obima teretnog transporta, veću pouzdanost infrastrukture i prelazak sa drumskog na vodni transport, kao jedan od najčistijih vidova prevoza.

„Srbija je sada na putu da reši problem sa potopljenim brodovima. U okviru ovog projekta koji imamo sa Evropskom unijom, uklonićemo 21 brod koji se nalazi na samom rečnom putu, a onda ćemo pričati o tome kako ćemo ukloniti ostatak od skoro 200 brodova, kako je procenjeno. Želim da se zahvalim Evropskoj uniji na grantu koji smo dobili u ime mog ministarstva. Želim to da istaknem, jer je EU i dalje jedini partner Srbije koji daje ovakvu vrstu podrške. Mi to razumemo kao znak da želi da vidi Srbiju kao buduću članicu EU i jedinstvenog evropskog prostora“, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

„Unaprediće se mogućnosti za promenu modela transporta sa drumskog na vodni, što će ne samo ubrzati i olakšati prevoz robe, nego će doprineti i zaštiti životne sredine zahvaljujući smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, kada vodni transport postane mnogo intenzivniji nego sada. Na taj način, ovaj tehnički i finansijski zahtevan projekat, zajednički poduhvat Srbije i Evropske unije, ostvariće svoj prvobitnim cilj – doneće značajne koristi privredi i građanim Srbije, kao i regionu i Evropi u celini”, rekla je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Na istom događaju priređena je i svečanosti povodom potpisivanja kredita od 80 miliona evra sa Elektrodistribucijom Srbije d.o.o. (EDS), koji će omogućiti zamenu zastarelih elektromehaničkih strujomera sa oko 400.000 pametnih brojila. U okviru šireg programa za modernizaciju elektromreže, ugradnja novih pametnih brojila pomoći će operatoru distributivnog sistema da smanji gubitke struje, poboljša naplatu i olakša uključivanje obnovljivih izvora energije u bliskoj budućnosti.

Projekat će sufinansirati Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz doprinos iz budžeta EU u okviru Paketa za energetsku podršku Zapadnom Balkanu, koji je usvojen 2022, da bi se povećala energetska sigurnost u regionu.

„Današnji potpisi su potvrda posvećenosti EIB unapređenju održive povezanosti u Srbiji, u skladu sa ulogom EIB kao klimatske banke Evropske unije, kao i ciljevima zemlje u pravcu postizanja zelene tranzicije. Te investicije će biti od koristi građanima Srbije, obezbeđujući pouzdaniju i efikasniju saobraćajnu i energetsku infrastrukturu, istovremeno podstičući privredni rast zemlje i regiona”, rekao je potpredsednik EIB zadužen za Zapadni Balkan Robert de Grot.

„Danas smo sa Evropskom investicionom bankom potpisali ugovor o kreditu vrednosti 80 miliona evra za zamenu 400.000 postojećih brojila i postavljanje novih koja koriste najsavremenije tehnologije. Time će se stvoriti uslovi za dodatno smanjenje gubitaka električne energije i efikasnije upravljanje potrošnjom, smanjenje grešaka u očitavanju i olakšanu integraciju obnovljivih izvora energije u našoj zemlji. Evropska unija već je donirala 110 miliona evra za postavljanje više od pola miliona novih mernih uređaja dok planiramo do kraja decenije da zamenimo najveći deo postojećih brojila. Naš distributivni sistem treba da prati najsavremenija tehnološka rešenja kako bi obezbedio sigurnije i kvalitetnije snabdevanje električnom energijom za sve naše građane“, navela je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Od 2000. godine do danas, podrška EU sektoru saobraćaja u Srbiji dostigla je više od 550 miliona evra bespovratnih sredstava . Osim toga, više od 50 miliona evra bespovratnih sredstava EU je izdvojeno za pripremu strateški prioritetnih investicija u oblasti saobraćaja, ukupne vrednosti preko 5 milijardi evra, koje će se u budućnosti realizovati kombinovanjem bespovratnih sredstava EU i povoljnih zajmova. EU je najveći donator Srbije u oblasti energetike, u koju je investirala preko milijardu evra bespovratnih sredstava od 2000. godine. EU u Srbiji finansira projekte čiji je cilj sigurnost snabdevanja, diversifikacija izvora energije, liberalizacija tržišta i poboljšanje energetske efikasnosti.

Pročitajte još:

EU za bezbedniju plovidbu Dunavom

Ugrađeno preko 150 hiljada pametnih brojila uz eu pomoć

Zgrade nulte energije uskoro u srbiji/

EU i Srbija u sektoru energetike i sektoru saobraćaja