“Mobilni timovi za inkluziju Roma su promenili na bolje živote mnogih, pružajući svakodnevnu pomoć na terenu”, istakla je Suzana Paunović direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava na konferenciji “Inkluzija Roma – izazovi i šanse na lokalnom nivou“, koja je održana u Smederevu, 26. novembra. Navela je da nova Strategija za uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. godine pruža okvir da se aktivnosti sve više sprovode na lokalnom nivou, što donosi nove obaveze lokalnim samoupravama, ali i prilike za napredak, razvoj i korišćenje potencijala koje romska zajednica ima.

Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, istakao je značaj usvojene Strategije za uključivanje Roma i Romkinja, navodeći da EU ostaje posvećena rešavanju ovog pitanja i da se u narednom periodu očekuje dodatnih 20 miliona evra podrške.

Na konferenciji organizovanoj u okviru projekta „Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma”, razmenjena su iskustva u radu mobilnih timova i rešavanju stambenog zbrinjavanja na lokalnom nivou. Mobilni timovi pružaju pomoć pri obrazovanju dece, izdavanju zdravstvenih knjižica, kao i pitanjima zapošljavanja, te su postali ključni resurs u svojim zajednicama i bitan mehanizam za realizaciju lokalnih i nacionalnih ciljeva za inkluziju Roma.

Ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji naglasio je značaj baze podataka koja je razvijena u okviru projektnih aktivnosti, koja prati napredak inkluzije Roma u svakoj opštini širom Srbije.

smederevo-publika

Jovanka Atanacković, pomoćnik ministra u Ministarstvu za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu je navela rezultate u oblasti stanovanja: završeno je mapiranje 583 podstandardna romska naselja u Srbiji, izrađeno je 13 urbanističkih planova u 11 opština, urađena tehnička dokumentacija za potrebe unapređivanja podstandardnih romskih naselja u 14 opština i napravljen geografsko-informacioni sistem (GIS), koji omogućava praćenje i unapređenje uslova stanovanja.

“Zajedničkim radom pokazali smo da nema nerešivih problema i pripadnici romske nacionalne manjine poštuju ove napore Vlade i lokalnih samouprava”, rekao je Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Gradonačelnici 20 opština potpisali su prvu Deklaraciju o unapređenju položaja Roma na lokalnom nivou, a prisutni su imali priliku da pogledaju izložbu urbanističkih planova naselja koje su opštine prepoznale kao prioritet.

Projekat Evropska podrška za inkluziju Roma, vredan 4,8 miliona evra, koji finansira Evropska unija i sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji, obezbeđuje podršku institucijama Republike Srbije u poboljšanju položaja Roma u sledećim oblastima: pristup osnovnim pravima, građanskom učešću, tržištu rada, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, adekvatnom stanovanju i kreiranju poslova. Najvažniji partneri projekta su Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Stalna konferencija gradova i opština, NVO Praxis, Fond za obrazovanje Roma, Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.