Elizabeta Satorel iz Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, svečano su otvorili mini mlekaru Naša Zlatka u Krivoj Reci. Ceremoniji su pored  predstavnika hotela i restorana sa Zlatibora, prisustovali i koooperanti mini mlekare, zatim predstavnici partnera iz Crne Gore, Ministarstava za evropske integracije, Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, kao i brojni poslovni prijatelji i saradnici.

Predstavnica Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Elizabeta Satorel istakla je da se uverila da mlekara raspolaže kvalitetnom opremom i stručnim kadrom i pozvala je opštinu Čajetina da ponovo konkuriše sa sličnim projektima koji su od velikog značaja za Zlatiborski okrug i Srbiju.

Predsednik opštine Čajetina se u pozdravnom govoru  osvrnuo na značaj projekta, koji ima cilj da pomogne očuvanju malih proizvođača i u skladu je sa  strateškim planovima Opštine, kojima se sprečava monopol i stvara platforma  za jačanje ruralnih područja i opstanak sela. Osnivanjem mini mlekare sačuvaće se autentična tradicionalna proizvodnja i kreirati brendirani proizvod sa originalnim poreklom.

„Posebnu zahvalnost dugijemo Evropskoj uniji koja je prepoznala značaj ovog projekta i ovom kraju pružila razvojnu šansu, koja će stanovnicima u selima omogućti bolje uslove za rad, poslovanje i ostanak na selu. Cilj opštine Čajetina jeste da isti princip primeni i sa svim drugim proizvodima koje su specifične za Zlatiborski okrug“, rekao je Stamatović.

Miljana Matović se obratila učesnicima skupa u ime Ministarstava za evropske integracije,  istakavši da je ovaj projekat jedan od pet koji su podržani u okviru 3. poziva Programa prekograničnu saradnju Srbija – Crna Gora. Poziv je raspisan 2015. godine  i od ukupno 139 podnetih, ovaj je odobren za finansiranje kao jedan od razvojnih projekata, sa jakom ekonomskom komponentom.

„Projekat ima za cilj maksimizaciju kapaciteta prirodnih potecijala i stočarstva kao tradicionalne delatnosti opštine Čajetina“, zaključila je Matović.

Skupu se u ime Ministsrtva poljoprivrede obratio i Zoran Mićević, potpredsednik Saveta za analizu rizika  i istakao  da ovakvi projekti osiguravaju siguran plasman mleka, garantovanih otkupnih cena i objekata za preradu poljoprivrednih proizvoda u selima što doprinosi opstanku i razvoju srpske poljoprivrede.

Menadžer projekta i direktor JP Zlatiborski Eko Agrar, Vladimir Bojović,  rekao je da će mlekara Naša Zlatka  otkupljivati mleko isključivo od malih proizvođača iz opštine Čajetina, jer je cilj da se oni ojačaju i povećaju prihode kroz siguran plasman sirovog mleka. Autentični proizvodi sa dodatom vrednošću, Zlatiborski sir i kajmak, prvo će se naći u odabrani hotelima i restoranima,  nakon čega će se krenuti u osvajanje turističkog tržišta.

Mlekara Naša Zlatka  je rezultat projekta OD MLEKA SA NAŠIH PLANINA, koji opština Čajetina i Zlatiborski Eko Agrar realizuju u partnerstvu sa opštinama Plav i Andrijevica iz Crne Gore. Projekat vrednosti  175.000 EUR-a,  podržan je sredstvima  Evropske unije u okviru 3. poziva Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora.  Projekat je započet u septembru 2016.,  a traje do februara 2018. godine.

U prvoj fazi realizacije projekta, završeni su radovi na rekonstrukciji i adaptaciji objekata na lokaciji stočne pijace u Krivoj Reci. U mini mlekari Naša Zlatka instalirana je savremena oprema za proces proizvodnje sira i kajmaka, usklađena sa standardima za bezbednost i kvalitet hrane, i prve količine Zlatiborskog kajmaka i sira spremene su za degustaciju.  Druga faza projekta  podrazumeva promotivnu kampanju za pozicioniranje brenda Naša Zlatka, prvenstveno u hotelima i restoranima na Zlatiboru, ali i u specijalizovanim radnjama za tradicionalne proizvode.