Kraljevo je dobilo jedinicu za proizvodnju komposta opremljena dobilicom za drvo. Ukupna vrednost ove donacije Evropske unije iznosi 34.000 evra.

Jedinicu za proizvodnju komposta i drobilicu za drvo svečano su predali na korišćenje javnom komunalnom preduzeću „Čistoća“ Kraljevo g. Marko Matović, pomoćnok gradonačelnika za socijalna pitanja, g. Nikola Bizel iz Delegacije EU u Srbiji i gđa Marina Kremoneze, direktorka Danskog saveta za izbeglice Srbija.

Ova donacija će omogućiti da nezaposleni Romi završe i praktičnu obuku i steknu sveobuhvatno znanje o procesu kompostiranja i odlaganja otpada. Takođe, ova inicijativa ima za cilj da u znatnoj meri smanji troškove JKP za nabavku đubriva i poveća mogućnosti za zaposlenje Roma u javnom sektoru.

U proteklih godinu dana ukupno 55 predstavnika Romskih porodica završilo je obuku o poslovnom planiranju, dok je njih 29 dobilo grantove za  pokretanje sopstvenog biznisa u oblasti poljoprivredne proizvodnje, cvećarstava, pripreme ogrevnog drveta, baštovanstva, upravljanja otpadom i održavanja prostorija i nameštaja (plastenici, prese, sekači za drva, trimeri, motokultivatori, motorne testere).

Donet je i lokalni akcioni plan za Rome (2017~2025) uz učešće svih lokalnih zainteresovanih strana iz četiri sektora (obrazovanje, zdravlje, stanovanje i zapošljavanje) kao i drugih interesnih strana. Akcioni plan će biti i formalno usvojen u predstojećem periodu.

Sve ove aktivnosti realizuju se kroz program koji finansira Evropska unija „Osnaživanje romske zajednice kroz socioekonomski razvoj i zaštitu životne sredine u gradu Kraljevu“ a sprovodi Danski savet za izbeglice u Srbiji i Grad Kraljevo.

Reč je o širem projektu „Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu“, koji finansira EU sa 5,4 miliona evra, a sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Projekat “Evropska podrška inkluzivnom društvu”, koji Evropska unija finansira sa 5,4 miliona evra,  ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost ugroženih grupa u Srbiji kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina uključujući  Rome i Romkinje i drugi.

EU je kroz projekat bespovratno dodelila 4,3 miliona evra u vidu 28 grantova, koji se realizuju u 36 gradova i opština u Srbiji do kraja 2017. Projekti, koje sprovode republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, centri za socijalni rad, udruženja građana, fondacije, obrazovne ustanove i javna preduzeća, će povećati obim i kvalitet usluga na lokalu u oblasti  socijalne  i zdravstvene zaštite, stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja i time ojačati društvenu uključenost ugroženih grupa.

Projekat sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Više o projektu možete saznati na www.socijalnainkluzija.rs