Evropska unija dodelila je, već dvanaestu godinu za redom, stipendije studentima iz Srbije kroz program Erazmus Mundus. Stipendije, kojima je nagrađen 21 student, pokrivaju sve troškove studiranja, uključujući naknadu za studije, troškove smeštaja, putovanja i mesečni džeparac.

Studije se odvijaju na master ili doktorskim studijama na najmanje tri različita univerziteta u različitim državama EU tako da stipendisti na kraju školovanja dobijaju po jednu diplomu iz svake od institucija koju su pohađali.

Osim toga, više od trideset studenata i pripadnika akademskog osoblja iz institucija visokog obrazovanja u Srbiji će provesti naredni semestar na razmeni ili studijskim posetama na nekom od partnerskih univerziteta u EU zahvaljujući mrežama za razmenu koje su uspostavljene u okviru Erazmus Mundus programa. Budući da neke od šest aktivnih mreža za razmenu nisu zaokružile proces selekcije za naredni semestar, očekuje se da će broj studenata i osoblja na razmeni biti veći od trenutnog.

Od 2004. godine je ukupno 468 studenata bilo nagrađeno stipendijama u okviru više od 150 zajedničkih programa. Od uvođenja zajedničkih programa za doktorske studije, 50 studenata iz Srbije je dobilo stipendije. Treba uzeti u obzir i da je preko 1000 studenata i osoblja bilo na razmeni u okviru mreža Erazmus Mundusa. U okviru ovih mreža je dodeljeno dodatnih 150 stipendija za master i doktorske studije na partnerskim institucijama. Tokom istog perioda, na univerzitetima u Srbiji je boravilo preko 400 studenata i akademskog osoblja iz EU.

EU nastavlja da dodeljuje stipendije studentima iz Srbije. Trenutno je u toku konkurs za mrežu Euroweb+, jednu od šest aktivnih mreža u kojima srpske institucije učestvuju kao partneri. Očekuje se da ostale mreže otvore konkurse na jesen. Osim toga, otvoren je i konkurs za učešće institucija iz Srbije i drugih evropskih zemalja u međunarodnim projektima. Konkursi za studente, kako za studije u celosti tako i za razmene, biće otvoreni tokom jeseni.

Više o današnjem događaju čitajte ovde.